Nieuws

Drie scholen op Leiria ontvangen meer dan 19 miljoen aan investeringen

A melhoria das condições de ensino no concelho de Leiria, assumida como uma prioridade do Município, está em curso, com um investimento superior a 19 milhões de euros, na construção do novo Centro Escolar dos Marrazes, a decorrer, e na requalificação da Escola Secundária Afonso Lopes Vieira (ESALV) e da EB 2,3 D. Dinis.

Os projetos, que darão resposta a 2.552 alunos, foram apresentados numa visita às obras em curso no Centro Escolar dos Marrazes, esta terça-feira, dia em que foi aprovada, em reunião de Câmara, a abertura de concurso público para a requalificação e apetrechamento da Secundária Afonso Lopes Vieira. A intervenção nesta escola, com um investimento global de 4.939.168,45€, contempla 14 salas do 3.º ciclo e 29 salas do ensino secundário, dando resposta formativa a 1075 alunos.

No caso da EB 2,3 D. Dinis, cujo concurso público será lançado a curto-prazo, está previsto um investimento global de 7.178.844,67€, contemlando 14 salas do 2.º ciclo e 24 salas do 3.º ciclo que vão albergar 877 alunos.

Prevê-se que, nestas duas escolas, que se encontram num avançado estado de degradação, as obras tenham início durante o próximo ano lectivo, sendo candidatadas a fundos comunitários.

In het geval van het Centro Escolar dos Marrazes, waar het werk zich in een fase bevindt, bedraagt de investering 7,2 miljoen euro en worden er oito voorschoolse ruimtes en 16 voorschoolse ruimtes en 16 voorschoolse ruimtes beschikbaar gesteld voor 600 leerlingen, 200 voorschoolse leerlingen en 400 leerlingen voor de eerste klas.

Na het bezoek benadrukte Gonçalo Lopes, voorzitter van de Gemeentelijke Academie van Leiria, het belang van deze projecten voor een rechtvaardige toegang voor alle leerlingen van het concelho tot een kwalitatief goede school.

“Estas obras, há muito ambicionadas, são um passo importante para repor justiça educativa e comunitária, e também um sinal de esperança para o nosso futuro colectivo no que diz respeito à atractividade na área da educação”, merkt op dat de gemeente Leiria zich op de voorgrond wil plaatsen bij het lanceren van projecten die, net als deze, kunnen profiteren van fondsen uit de hele gemeenschap.

Anabela Graça, bestuurslid Educação, bevestigde dat o Município als eerste prioriteit de kwaliteit van het onderwijs, het succes van het onderwijs en de gelijkheid van het territorium heeft en dat deze projecten van groot belang zijn voor het creëren van goede omstandigheden voor een goed functionerende onderwijsruimte.

Anabela Graça realiseerde zich ook hoe belangrijk het is dat deze drie projecten een antwoord bieden op de toenemende armoede van de onderwijsinstellingen in de gemeente, en dat ze bijdragen aan de ontwikkeling van een territorium zonder gelijksoortige onderwijsprogramma’s, waarbij ook het probleem van de degradação das instalações destes estabelecimentos wordt opgelost.

Een bezoek ging ook gepaard met een presentatie van de voorzitter van de Comissão de Coordenação e Desenvolvimento Regional do Centro (CCDRC), Isabel Damasceno, die nota nam van de significante ontwikkeling die deze projecten vertegenwoordigen voor het onderwijs in een gebied waar de procura veel hoger is dan in andere gebieden.

Een voorzitter van de CCDRC realiseerde zich ook het belang van de overdracht van competenties op het gebied van educatie voor de gemeenten, vanwege de grotere nabijheid, capaciteit en omvang van de concretisering van het werk.

Naast de lopende projecten plant de gemeente Leiria ook een nieuwe school in de stedelijke agglomeratie Leiria, in de wijk S. Romão. Romão, en continuïteit te geven aan de modernisering van het schoolpark in de wijk, met name EB 2, 3 Marrazes, EB 2,3/S Maceira, EB 2,3 Caranguejeira, EB 2,3 Correia Mateus, EB 2,3/S Carreira, EB 2,3 Colmeias, EB 2,3 Santa Catarina da Serra en EB 2,3 José Saraiva.