Nieuws

Vriendenweg verbindt zustersteden

Rheine/Borne. Perfect fietsweer, geweldige indrukken langs de 65 kilometer lange route, een geweldige ontvangst in de Nederlandse zusterstad Borne – (bijna) alles klopte voor de definitieve opening van de Vriendenweg in het weekend. De jumelagevereniging had de tocht samen met het jumelagecomité Borne ontwikkeld en als elektronisch bestand beschikbaar gesteld. De aanleiding was het 40-jarig jubileum van de samenwerking tussen Rheine en Borne dit jaar. En met de fietstocht van de 45-koppige groep van Rheine heeft de Vriendenweg nu officieel zijn “duurtest” doorstaan.

De “vaders” van de Vriendenweg: Nico Gosselt van Borne (l.) en Engelbert Nagelschmidt van Rheine. Zij ontwikkelden de nieuwe fietsroutes tussen de zustersteden.

De groep vertrok zaterdag om 9.00 uur vanaf het marktplein. Fietsvertegenwoordiger Engelbert Nagelschmidt en zijn helpers van de ADFC Rheine hadden de veilige leiding en begeleiding van de tocht op zich genomen. “Dat was professioneel en zorgde ervoor dat de tocht soepel verliep,” zei clubvoorzitter Reiner Wellmann, die de steun van het ADFC-team prees.

Na een eerste stop bij de Rabenbaum in Samerott ging de tocht verder naar het geologische openluchtmuseum Gildehaus, waar de eerste rust werd genomen en de deelnemers zich versterkten voor de verdere reis. Rond 13.30 uur werd het afgesproken ontmoetingspunt bereikt, niet ver van de Plechelmusbasiliek in Oldenzaal. Daar werden de Rheinens verwelkomd door drie leden van het partnercomité Borne. Zij begeleidden de Rheinensers over mooie paden naar Borne. Daar vond in het kader van de Melbuul’n Dagn een landelijke allroundwedstrijd voor hardlopers en fietsers plaats op een stadsparcours. De fietsgroep moest dus om het parcours heen naar de zusterstad worden geleid. In een jeugdcentrum werd een middagsnack bereid voor de hongerige pedaalridders. Daar konden de Rheinens even bijkomen van de 65 kilometer lange rit en zich oppeppen voor de rest van de dag.

Daarna wandelden de Rheinensers door Borne, dat die dag veel vertier en drukte te bieden had. De grootste groep nam ‘s avonds de bus terug naar Rheine. Sommige deelnemers hadden de treinreis vanuit Hengelo verkozen. En een “harde kern” van 15 mensen rond de ADFC-gidsen bleef overnachten in Borne, om zondagochtend de terugreis per fiets te beginnen. Na stops bij de Lonneker Mühle en de Drilandsee kwam iedereen om 16.00 uur weer veilig aan op Rheine – hoewel een hevige regenbui kort voor Rheine een nieuwe stop noodzakelijk maakte.

Tijdens de tocht en ook in Borne zelf bleek dat veel Rheineners de route al in de zomermaanden hadden gereden. “De Vriendenweg vervult daarmee uitstekend zijn belangrijkste taak: de twee zustersteden en hun inwoners nauwer met elkaar verbinden,” concludeerde Reiner Wellmann. www.friendsineurope.com