Nieuws

“Herinnering is waakzaamheid voor de toekomst”.

Rondleiding bij de gedenkplaats voor nazislachtoffers in Rheine-Mesum op 2 september 2023

Op zaterdag 2 september geven Günter en Magda Achterkamp een rondleiding op de gedenkplaats voor nazislachtoffers in Rheine-Mesum. De nadruk zal liggen op de gedenk-, herdenkings- en begraafplaats die in 2011 door de stad Rheine en de VDK-Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge NRW is herbouwd voor de slachtoffers van de oorlog en tirannie onder het nationaalsocialisme 1933-1945 op de Oude Begraafplaats van de katholieke parochie St. Johannes de Doper bij de Oude Kerk in Rheine-Mesum.

Er wordt verslag gedaan van onderzochte biografieën van slachtoffers van nazi-dwangarbeid uit 8 landen, van 20 begraven baby’s en peuters van dwangarbeiders uit de textielfabrieken W. Gröning en H. Kettelhack Mesum en van euthanasieslachtoffers van Hitlers T4-actie, vermoorde zieken en gehandicapten uit Rheine en het district Steinfurt. Daarnaast wordt de huidige status van de ontwikkeling van de heroprichting van graven voor Duitse en Nederlandse slachtoffers uit het nazi-dwangarbeiderskamp Mesum Dorf 304, tegenwoordig Nasigerstr., van de Mesumer NS-Entwässerungs- und Bodenverbesserungs-genossenschaft, die met gevaar voor eigen leven als dwangarbeiders werden ingezet voor de hercultivering van de “Mesumer Mark”, overgebracht.

Alle geïnteresseerden zijn van harte uitgenodigd om de gratis rondleiding bij te wonen. Registratie vooraf is niet nodig.

Locatie:

Herdenkings-, gedenk- en begraafplaats Alter Friedhof-Alte Kirche- in Rheine-Mesum , Alte Kirchstr. 25, 48432 Rheine-Mesum

Tijd:

16.00 uur tot ca. 17.00 uur.

Organisator:

Günter en Magda Achterkamp in burgerbetrokkenheid voor de stad Rheine met partners en sponsors en in samenwerking met Gegen Vergessen für Demokratie e.V. Berlin, Geschichtsort Villa ten Hompel Münster, Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge e.V. NRW Essen/Münster en Johannes de Doperparochie Rheine-Mesum.

Contact: 05975/93777 of stad Rheine 05971/ 939-222.

Foto: Günter Achterkamp