Nieuws

Het Jubeljaar in de laatste spurt

An Christi Himmelfahrt radelten die Freunde aus Borne nach Rheine. Am 26. August geht es von Rheine aus nach Borne.

Fietstocht naar Borne – Koren op het marktplein – Acties op het straatfeest

Rheine. Bernburg Borne , Leiria, Trakai – Contacten en bijeenkomsten met alle vier de stedenbanden van de stad Rheine staan de komende acht weken op de agenda voor de leden van de stedenbandvereniging Rheine. Het bestuur heeft de planning nu afgerond en de leden via een informatiebrief uitgenodigd voor de evenementen.

Met tot nu toe 50 deelnemers van Rheine zal de ingebruikname van de Vriendenweg tussen Rheine en Borne plaatsvinden op 26 augustus vanaf Rheiner zijde. Nadat de Bornens op Hemelvaartsdag met een grotere groep fietsers te gast waren bij de barbecue in het stadspark, rijden de Rheinens nu onder leiding van Engelbert Nagelschmidt en helpers van de ADFC naar de Melbuul’n Daagn in Borne. In de zusterstad wordt de Rheinenser om 14.00 uur verwelkomd na ongeveer vijf uur fietsen als onderdeel van het grote evenement. s Avonds staat er een bus met fietskar klaar voor de terugreis. Sommigen hebben er ook voor gekozen om met de trein terug te keren vanuit Hengelo. Een groter deel van de groep overnacht in Borne en begint de volgende dag aan de terugreis over het zuidelijke deel van de Vriendenweg.

Een hoogtepunt van de evenementen ter viering van het 40-jarig bestaan van de samenwerking met Borne is het evenement “Borne maakt muziek” op 10 september, het straatfeest zondag, vanaf 14.00 uur op het Borneplein. Tijdens de koffietafel op het plein voor het gemeentehuis bieden de groepen “Borns Kleinkoor”, “Melbuul’n Piraten Koor”, “Born to pop” en “Cantabile” een programma op het podium van ongeveer vier uur.

Een groep van 20 leerlingen uit de Portugese zusterstad Leiria zal vanaf begin september gedurende 14 dagen een bezoek brengen aan Rheine. De jongeren worden ondergebracht in gastgezinnen. Een informatief sociaal programma laat de gasten uit Zuid-Europa kennismaken met Rheine en het Münsterland.

Ontmoetingen, uitwisseling van meningen en ook suggesties voor verdere werkzaamheden staan centraal tijdens de barbecueavond, die op 2 september om 17.00 uur plaatsvindt op het terrein van het Centro S. Antonio aan de Wibbeltstraße. Dit gezellige evenement is al jaren erg populair bij de leden. Naast het werken aan uitwisseling en internationale ontmoetingen is het doel ook om de communicatie binnen de vereniging te bevorderen.

In het eerste weekend van oktober vinden de Rheine-Bernburg-dagen plaats in Rheine. De stad en de stedenband verwachten een delegatie van Bernburg. De eerste vrouw aan het hoofd van de stad, Silvia Ristow, zal er voor het eerst zijn als burgemeester. Het programma wordt nog uitgewerkt. Een van de hoogtepunten zal echter een burgerpicknick zijn op het Bernburgplein bij het stadhuis.

De stedenbandvereniging heeft gasten van Trakai voor het straatfeestweekend. Nijole Miskinite en Jonaus Kriauciunas, die in de jaren ’90 een belangrijke rol speelden bij het opbouwen en consolideren van de stedenband, stoppen met hun actieve werkzaamheden. Het bestuur van de stedenband, samen met de stad Rheine, wil hen nogmaals eren voor hun diensten in een kleine ceremonie in het Salzsiedehaus. TrakaiTalrijke begeleiders die de afgelopen decennia met de twee mannen hebben samengewerkt, zullen ook worden uitgenodigd.