Nieuws

185 jaar familiebezit – een schenking aan het Falkenhof Museum

Abbildung: Das Gruppenbild, aufgenommen anlässlich der Schenkung, zeigt von links nach rechts: Dr. Ludger Schilgen, Ulrich Bauer, Gabriele Holder, Dr. Peter Lüttmann, Ines Schilgen, Dr. Mechthild Beilmann-Schöner, Dirik Schilgen und Helmut Lechte. Foto: Pressestelle der Stadt Rheine, Michaela Hövelmann

In het Falkenhof Museum Rheine vond een bijzondere familiereünie plaats: Leden van de familie Schilgen uit Berlijn, Münster en Heidelberg kwamen samen om een schenking aan de stedelijke musea toe te vertrouwen: Ze brachten een schilderij en een fauteuil mee die al 185 jaar in het bezit van de familie waren. Het contact met het museum werd geregeld door Helmut Lechte, voorzitter van de Museumstichting Rheine, die samen met burgemeester Dr. Peter Lüttmann en museumdirecteur Dr. Mechthild Beilmann-Schöner de schenking met plezier in ontvangst nam.

Deze dag stond een schilderij uit 1837 centraal, gemaakt door de bekende kunstenaar Carl Weddige, die in 1815 werd geboren in Rheine. Om een gedegen artistieke opleiding te krijgen, verliet Weddige al op 18-jarige leeftijd zijn geboortestad en studeerde eerst aan de kunstacademie van Düsseldorf voordat hij zich na een aantal reizen definitief vestigde in Amsterdam als freelance schilder. Hij onderhield echter zijn hele leven contact met zijn geboortestad, omdat veel van zijn familieleden in de Emsstadt woonden. Toen hij in 1837 de genrescène schilderde van het gezellige samenzijn van een grootmoeder en haar kleindochter, was dat zijn allereerste poging tot genreschilderen, d.w.z. het weergeven van een alledaagse scène. Hij gaf de sfeer zeer gedetailleerd weer, zodat zelfs de huidige kijker van het schilderij zich kan onderdompelen in de tijd van toen, waarin de inrichting van de kamer werd gekenmerkt door een spinnewiel en haspel, een koperen theeketel en een hoge fauteuil – dezelfde fauteuil die nu ook aan het Falkenhof Museum is geschonken. En als “modellen” voor zijn genreschilderijen gebruikte Carl Weddige twee mensen die hem destijds goed bekend waren: zijn oudtante Maria Theodora Schilgen en haar kleindochter Mathilde Sträter.

Helmut Lechte wees ook op de verwijzingen naar de stadsgeschiedenis van Rheine. Hij herinnerde aan de jurist Dr. Johannes Schilgen, die in de 18e eeuw meerdere keren tot burgemeester van de stad werd gekozen, en aan drie generaties van de familie die rond 1800/1850 een belangrijke rol speelden in de gezondheidszorg voor de bevolking als medische officieren. Onder hen was Karl Friedrich Schilgen, de echtgenoot van de oude dame die op het schilderij wordt afgebeeld. Burgemeester Peter Lüttmann sprak zijn bijzondere dank uit voor het in het museum gestelde vertrouwen en legde uit dat het Falkenhof Museum nu verantwoordelijk zal zijn voor het behoud en de conservering van de twee objecten en voor het toegankelijk maken van de schenking voor het publiek door middel van presentaties, rondleidingen en educatieve programma’s voor scholen. Het schilderij is momenteel te zien in het kabinet op de eerste verdieping van het Falkenhof, waar het samen met verschillende andere Weddige-schilderijen en het “Album Rheinense” wordt tentoongesteld. De fauteuil moet eerst gerestaureerd worden voordat hij geschikt is voor presentatie in de tentoonstellingscollectie.