Nieuws

Particuliere financiering voor de Joodse begraafplaats

Foto (Stadt Rheine), v.r.: Martin Bergmeyer, Dr. Bernd Windhoff und Dr. Peter Lüttmann

Rheine. De burgemeester van Rheine, Peter Lüttmann, was erg blij met de particuliere donaties voor de herinrichting van de Joodse begraafplaats op het Mühlentörchen, wat een voorwaarde was voor een overheidssubsidie van 18.000 euro. “Eindelijk wordt de Joodse begraafplaats bij het Mühlentörchen heringericht en ik wil alle particuliere donateurs hartelijk bedanken,” zei de burgemeester. Het grootste deel van de totale maatregel, die ook de teruggave van zes grafstenen van de begraafplaats aan de Lingener Straße omvat, komt uit de gemeentebegroting. In deze context had Lüttmann aan het begin van de week een ontmoeting met Dr. Bernd Windhoff (eerste voorzitter) en Martin Bergmeyer (penningmeester) van de vereniging “Alter Friedhof” (oude begraafplaats) aan de Salzbergener Straße. De vereniging deed mee naast de vereniging van de binnenstad en particulieren met een aanzienlijke donatie. “We voelden ons meteen aangesproken door het project en het hele bestuur stemde ermee in om het te steunen,” vertelde Bernd Windhoff in het gesprek. “Met onze steunvereniging voor de oude begraafplaats aan de Salzbergener Straße, die al in 1807 werd aangelegd, streven we zeer vergelijkbare doelen na,” vervolgde Windhoff.

Er hebben al uitgebreide afstemmingsgesprekken plaatsgevonden met onder andere de Joodse gemeenschap, het stadsdeelbestuur en lokale deskundigen, zodat de uitvoering – gecoördineerd door de Technische Betriebe Rheine (TBR) – waarschijnlijk nog dit jaar kan plaatsvinden.