Nieuws

Archief uitgebreid met receptenboek 19e-eeuwse dokter

Op donderdag 20 juli 2023 is het gemeentearchief uitgebreid met het receptenboek van de Bornse plattelandsheelmeester J.B. Schoemaker (1799-1879). Ben Schoemaker, een ver familielid van de dokter, overhandigde het receptenboek -dat al zeventig jaar op zijn zolder lag- aan burgemeester Jan Pierik. Martin Thiehatten, actief binnen de Bornse heemkunde, was ook aanwezig om toelichting te geven over het leven en werk van J.B. Schoemaker. Dat gebeurde bij café de Ster, in het pand waar de dokter vroeger werkte.

J.B. Schoemaker was van 1820 tot 1878 plattelandsheelmeester in Borne. Zulke dokters voerden een breed scala aan medische ingrepen uit, en waren daarom belangrijk voor de gezondheid van de plattelandsbevolking. Sinds de start van zijn opleiding in 1816 hield hij een receptenboek bij. Het is een mooie aanwinst voor het gemeentearchief van Borne.