Nieuws

Doe iets nuttigs!

Florine Böckenfeld

Caritas speciale school Rheine biedt federaal vrijwilligerswerk op een onverwacht gebied

Rheine.cpr. Onder het motto “Doe iets zinvols!” biedt de Vrijwillige Sociale Dienst (FSD) van het bisdom Münster in samenwerking met partners zoals Caritas Rheine de federale vrijwilligersdienst aan. De federale vrijwilligersdienst is een aanbod aan mensen van alle leeftijden om zich buiten school en werk in te zetten voor het algemeen welzijn. Er zijn mogelijkheden op sociaal, ecologisch en cultureel gebied of op het gebied van sport, integratie en civiele bescherming en rampenbestrijding. Vooral jongeren kunnen in de federale vrijwilligersdienst hun eerste inzichten en kennis uit de beroepswereld opdoen. De Christophorusschool, de speciale school van Caritas met een focus op geestelijke ontwikkeling Rheine, biedt in totaal zes plaatsen voor het federale vrijwilligerswerk, inclusief in het secretariaat van de school en in de ondersteuning van de klas.

Florine Böckenfeld heeft vorig jaar een federale vrijwilligersdienst afgerond op het secretariaat van de school om zich professioneel te oriënteren. Aanvankelijk begon ze aan een BFD na het afronden van haar technische hbo-opleiding met een focus op onderwijs en maatschappelijk werk, met als doel een paramedicus in noodsituaties te worden. Ze realiseerde zich echter al snel dat de steeds wisselende ploegendiensten een te grote belasting vormden. Daarom stapte ze over naar de Christophorusschool en realiseerde zich in de loop van het laatste jaar dat haar passie op administratief gebied ligt. In het kader van haar federaal vrijwilligerswerk bij Caritas Rheine kreeg ze de kans om twee meeloopstages te doen op het gebied van boekhouding en personeelsbeheer. Op haar verzoek vonden de meeloopstages plaats op de gebieden waarin ze bijzonder geïnteresseerd was. Ze nam ook iets mee op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. “Ik ben nu veel opener in het contact met andere mensen en heb geleerd om te gaan met moeilijke interpersoonlijke situaties,” legde Böckenfeld uit. “Bij het werken op het secretariaat is er ook zelden sprake van verveling, omdat vaste taken en zelfstandige activiteiten een goede mix vormen. Vooral het werken in het schoolteam en met de andere BFD-studenten was erg leuk”, aldus Florine Böckenfeld. Dankzij de vele ervaringen die ze heeft kunnen opdoen tijdens het vrijwilligerswerk, zal Florine Böckenfeld een beroepsopleiding beginnen als assistent kantoormanagement in een uitgeverij en zo haar carrièreaspiraties op administratief gebied voortzetten.