Nieuws

Federale president komt naar Rheine

Festkonzert mit dem Bundespräsidenten Frank- Walter Steinmeier zur Verleihung der ersten Zelter- und PRO MUSICA-Plaketten im Rahmen der Tage der Chor & Orchestermusik 2018 in Bad Homburg. © Heiko Rhode

Festival van de Amateurmuziek – Emsstadt opnieuw gastheer van de dagen van koor- en orkestmuziek in 2024

Het Harmonieorkest Rodde nam in de zomer van 2021 al deel aan het Festival voor Amateurmuziek in Rheine.

De Dagen van Koor- en Orkestmuziek (TCOM) vinden van 8 tot 10 maart 2024 opnieuw plaats in Rheine. De stad aan de Eems en de Federale Muziekvereniging Koor & Orkest (BMCO) zijn overeengekomen dat Rheine het grote muziekfestival als groot festivalweekend zal organiseren in maart 2024, zoals oorspronkelijk gepland voor 2021.Rheine zal opnieuw gastheer zijn van de Dagen van Koor- en Orkestmuziek (TCOM) van 8-10 maart 2024. Het belangrijke amateurmuziekfestival keert daarmee terug naar Noordrijn-Westfalen, na een openluchtversie in de zomer van 2021.De Dagen van Koor- en Orkestmuziek vieren muziek en de mensen die het maken met diverse concerten van topklasse. Lokale muziekverenigingen, regionale koren en een grote verscheidenheid aan instrumentale en vocale ensembles uit heel Duitsland staan centraal.Om de enorme verscheidenheid en kwaliteit van amateurmuziek te kunnen laten zien, worden amateurmuziekensembles uit heel Duitsland en in het bijzonder uit de regio Rheine en omgeving uitgenodigd om zich aan te melden voor deelname aan de TCOM. Alle geïnteresseerde muziekgroepen kunnen zich nog tot 3 september 2023 aanmelden voor optredens tijdens de Nacht van de Muziek en/of tijdens de Open Air overdag op 9 maart 2024. Dit geldt niet alleen voor grote koren en orkesten. Ook aanvragen van kleinere groepen zoals kamermuziekensembles of orkesten zijn nadrukkelijk welkom.Op donderdag 15 juni 2023 vond een digitaal informatie-event plaats waarin alle vragen over deelname aan het TCOM werden beantwoord. Een video-opname van dit infomoment en alle verdere informatie over deelname aan de Nacht van de Muziek is online beschikbaar op www.tcom2024.deDe Dagen van Koor- en Orkestmuziek zijn een van de belangrijkste festivals voor amateurmuziek in Duitsland. Ze vinden elk jaar plaats in een andere deelstaat. Het hoogtepunt van de TCOM is de uitreiking van de Zelter- en PRO MUSICA-plaquettes, geschonken door de bondspresident, voor koren of orkesten die minstens 100 jaar oud zijn – de hoogste onderscheidingen in de amateurmuzieksector.BMCO-voorzitter Benjamin Strasser MdB zei: “We zijn blij dat Rheine volgend jaar weer de volledige organisatie van de Dagen van Koor- en Orkestmuziek op zich zal nemen. Na de beperkingen door de Coronapandemie kan de stad volgend jaar maart echt laten zien hoe muzikaal Münsterland in beweging is. De kracht van amateurmuziek helpt mensen hier, net als overal elders, om weer samen te komen en het leven te vieren.”Burgemeester Dr. Peter Lüttmann voegt hieraan toe: “Rheine heeft al bewezen dat onze stad aan de Ems een uitstekende gastheer kan zijn voor een festival van amateurmuziek. Nu, na Corona, willen we opnieuw laten zien hoe divers onze muziekverenigingen zijn en hoe aantrekkelijk ze het culturele muziekleven van onze stad vormgeven. Ik wil alle muziekensembles van harte uitnodigen om lid te worden van het TCOM en zich aan te melden voor deelname.”Naast de uitreiking van de plaquettes wordt de Nacht van de Muziek een bijzonder hoogtepunt: in tal van korte concerten treden verschillende muziekgroepen in al hun diversiteit op verschillende locaties in Rheine op: Koren, orkesten, bands en andere ensembles zullen laten zien hoe divers amateurmuziek is. Kinderkoor, koper- of tokkelorkest, schoolband of bigband, pop of gospel, klassiek of gewijde muziek: de Nacht van de Muziek biedt het volledige programma.

Het festivalprogramma in het kort:

  1. Maart 2024 Start van TCOM 2024 met openingsconcert.
  2. maart 2024 Oecumenische dienst, Open Singing, Lange Nacht van de Muziek(voor 19:00 – 23:00 uur)
  3. Maart 2024 Feestelijk concert met de Bondspresident en uitreiking van de eerste Zelter en PRO MUSICA plaquettes van 2024 (11:00 uur).