Nieuws

DRIE IN ÉÉN KEER

Eerste Vari nakomelingen in de NaturZoo Rheine

Een bijzonder broedsucces kan worden gemeld van de NaturZoo Rheine: Op 3 juni werd een drieling van zwart-witte varis geboren.

Dit is de eerste keer dat deze met uitsterven bedreigde Madagaskische makiensoort nakomelingen heeft gefokt, hoewel er al 27 jaar varis in de dierentuin worden gehouden. Tot 2019 werden er echter alleen mannelijke varis gehouden in een “vrijgezellengroep”. Het Fokprogramma (EEP) adviseerde toen om een fokpaar te houden om de wat overjarige populatie in Europese dierentuinen te ondersteunen met dan mogelijke welpen. De moeder van de welpen arriveerde in 2019 uit Olomouc Zoo, Tsjechië, en de vader volgde in 2022 uit Randers Zoo in Denemarken.

Het paar harmonieerde goed en begin dit jaar werden paringen waargenomen. Varises hebben een relatief korte draagtijd voor primaten van ongeveer 100 dagen. In tegenstelling tot de verwante calico’s en ara’s klampen de jongen zich niet vast aan de vacht van de moeder en worden ze rondgedragen, maar worden ze in een schuilplaats gelegd.

Voor dit doel waren er verschillende dozen in het verblijf van de varis. Alleen aan de hand van het gedrag van de moeder en de berekende draagtijd kon worden vastgesteld dat er een geboorte had plaatsgevonden in een van de boxen.

Het duurde vervolgens bijna een week voordat de kop van een jong dier te zien was. Kort daarna werd een tweede klein hoofdje gezien en uiteindelijk was het zeker dat het om een drieling ging. Meerdere nesten – meestal tweelingen – komen vaker voor bij varis dan bij andere lemuren, maar drielingen zijn nog steeds een specialiteit.

Hoewel dit haar eerste nakomeling is, is het verzorgingsgedrag van de moeder bijna voorbeeldig. Intussen zijn zij en de jongen buiten de kattenbak te zien in het hele binnenverblijf van het makihuis, waar ze ook gemakkelijk door bezoekers kunnen worden geobserveerd.

Varis worden in hun oorspronkelijke thuisland Madagaskar ernstig met uitsterven bedreigd door habitatvernietiging en de jacht. Gecoördineerd fokken in dierentuinen is van groot belang om een “veilige populatie” in gevangenschap te behouden waaruit dieren beschikbaar zijn voor herbevolking of herintroductie.

Foto’s: Jörg Everding / NaturZoo Rheine