Nieuws

Schuttersfeest in Borne

Onder een stralende zon en met tropische temperaturen werd op zaterdag 10 juni 2023 door de Bornse Schuttersvereniging (BSV) het jaarlijkse schuttersfeest gehouden én, net als door Borne-Rheine, het veertigjarig bestaan van de vereniging gevierd. Voorzitter Herman ter Weele memoreerde in zijn toespraak dan ook veel gebeurtenissen en contacten van de afgelopen 40 jaar.
De eerste 4 openingsschoten werden daarna gelost door Kees Oud (het oudste lid van de BSV, i.v.m. zijn afwezigheid werd hij waargenomen door Toon Kotteman), Bernhard Schwering (bestuurder en één van de oprichters in 1983), Wolfgang Nehus (Wolfgang bevorderde de relatie tussen zowel de schutters-verenigingen uit Borne en Rheine als de beide partnersteden. I.v.m. zijn afwezigheid werd zijn openingsschot overgenomen door Lorenz Dik (Euregio, die via het Interreg-programma “Deutschland-Nederland” de grensoverschrijdende samenwerking van Nederlandse en Duitse verenigingen bevordert) en Joost Withag (stadsprins van Borne die het 1e schot in z’n proclamatie had staan).
Op een schitterende locatie en in een perfecte entourage werd vervolgens, onder het toeziend oog van de vele gasten en genodigden, waaronder een honderdtal Duitse gasten uit de partnerstad Rheine, met het 222ste schot René Morshuis de nieuwe koning van de BSV.
Tegelijkertijd werden een aantal kinderen met een beperking vermaakt met diverse schietspellen.
Alle kinderen werden vervolgens uitgeroepen tot koning en koningin. Daarna was het tijd voor een kleine discoparty voor deze kinderen waarbij ook de schutters, de schuttersdames en alle gasten zich overigens niet onbetuigd lieten. Nadat ze volop hadden genoten van het schieten en de disco en beladen met de nodige onderscheidingen werden deze kinderen door hun begeleiders naar huis gebracht.
Na de installatie van de nieuwe koning en zijn koningin Ilse én de nodige aandacht door de Duitse zusterverenigingen voor de nieuwe koning én de scheidende voorzitter Herman ter Weele, die na 22 jaar het voorzittersstokje overgeeft, kon vervolgens het schuttersfeest in de tent en daarbuiten losbarsten.
Op zondag werd in besloten kring en onder de klanken van de Grenslandkapel door de BSV stil gestaan bij de voorzittersoverdracht en werd Herman ter Weele benoemd tot erelid van de BSV. Vervolgens streden de schuttersdames om de titel schutterskoningin, welke titel in de wacht werd gesleept door Petra Lassche. Het schuttersfeest van 2023 en de viering van het 40-jarig bestaan werd daarna in lederhosen en dirndls onder het genot van drankje in stijl afgesloten.