Nieuws

Een “zoute” stadsverjaardag

1185 jaar Rheine werd dit jaar gevierd in Bentlage

Het was een kalkstenen heuvel in de buurt van de Eemsdoorwaadbare plaats die in de 8e eeuw de aandacht trok van Frankische krijgers toen ze door het gebied rond het huidige Rheine trokken. Om de toen belangrijke oversteekplaats van de Ems veilig te stellen, bouwden ze een basis op de heuvel, die er zo prachtig bij lag. Op een tweede kalkuitloper werd een kleine kerk gebouwd.

Op 7 juni 838 liet keizer Lodewijk de Vrome het landgoed “Reni” op de kalkheuvel na aan de benedictijner nonnen van de abdij van Herford. De naam van de stad Rheine is voor het eerst terug te vinden in deze schenkingsakte. Daarom vieren de inwoners van de stad 7 juni 838 als het jubileum van de stad Rheine. Dit jaar was dus de 1.185e verjaardag.

Het stadsjubileum in het Zoutkookhuis stond dit jaar in het teken van Rheines verleden als zoutstad. Eeuwenlang voorzag de zoutziederij de inwoners van het Münsterland van het onmisbare witte goud. De spannende lokale zoutmijngeschiedenis wordt verder onderzocht. De nadruk ligt op de mensen die het zout produceerden. Ter gelegenheid van het zoutjubileum is er een programma met evenementen voor het publiek, een nieuwe boekpublicatie en een tentoonstelling in Museum Falkenhof. De nadruk zal liggen op de zoutziederij Gottesgabe, een uniek technisch cultuurmonument in Westfalen.

RheineSchöppingen en Wettringen vieren samen de eerste documentaire vermelding in 838, dus werd de verjaardagstaart samen aangesneden (van links naar rechts): Franz-Josef Franzbach (burgemeester van Schöppingen, Rheines burgemeester Peter Lüttman, Andrea Stullich (lid van het staatsparlement, voorzitter Thomas Liedmeyer, districtsbestuurder Dr. Martin Sommer en burgemeester Berthold Bülthold Bültgerds van Wettringen.

In zijn welkomstwoord verwees burgemeester Dr. Peter Lüttmann naar het belang van zout voor de stad Rheine.

https://youtu.be/66N4zLv9Xp4

De voorzitter van de Vereniging ter bevordering van de Gottesgabe Zoutziederij, Thomas Liedmeyer, introduceerde zijn vereniging.

https://youtu.be/rx3zOLXD7PI