Nieuws

Kleine donaties hebben een grote impact

Jumelagevereniging Rheine slaat nieuwe weg in met hulp aan Oekraïne

Rheine. “Je kunt de oneindige dankbaarheid van de mensen in Oekraïne voelen in elk telefoontje, in elke e-mail!” Irina Lebsack is erg enthousiast als ze verslag doet van haar ervaringen met de projectpartners.

Sinds het begin van de oorlog was de Vereniging voor de bevordering van jumelage betrokken bij de hulp aan Oekraïne. Via donaties werd ongeveer 80.000 euro beschikbaar gesteld voor hulptransporten naar Ivano Frankivsk, Zaporizhzhya en andere door de oorlog getroffen steden. Het waren vooral medicijnen, noodaggregaten en ademhalingsmaskers die zo’n dankbare ontvangers vonden.

Sinds enkele maanden heeft de vereniging een nieuwe aanpak gekozen – ook vanwege een daling in donaties. Drie projecten worden gesteund met kleinere bedragen van elk 500 euro. “Het gaat ook om materiële hulp, maar het is ook een teken dat we solidair zijn met de mensen in Oekraïne en hen graag helpen,” zegt Winfried Hülsbusch van het management van het Caritas kindertehuis.

Irina Lebsack en Winfried Hülsbusch zouden heel blij zijn met verdere steun.

Irina Lebsack is Oekraïense van geboorte, maar woont al twaalf jaar in Rheine. De Caritas-medewerkster is tolk Oekraïens en Russisch. Ze doet verslag van de drie projecten die ondersteund worden vanuit Rheine.

In Nikolayev (Mykolayiv), een stad in het zuiden van Oekraïne (voor de oorlog ongeveer 480.000 inwoners), wordt een instelling voor kinderen met een lichamelijke handicap ondersteund. In dit tehuis worden inmiddels ook baby’s opgevangen van ouders die uit het directe oorlogsgebied zijn gevlucht. “Zelfs bij de jongste kinderen worden trauma’s vastgesteld die hen de rest van hun leven zullen vergezellen,” weet Irina uit verslagen uit Nikolajev. Omdat conventionele psychosociale therapieën nog niet effectief zijn bij deze kleine kinderen, worden de twee- tot vijfjarigen verzorgd door middel van kindgerichte therapieën zoals schilderen, zingen, dansen en muziek maken. Donaties van Rheine werden gebruikt om schildergerei, eenvoudige muziekinstrumenten en andere materialen aan te schaffen. Daarnaast werden de twee overschrijvingen van elk 500 euro gebruikt om meubilair aan te schaffen.

De vluchtelingenkinderen van vijf tot twaalf jaar en de “tieners” worden ondersteund door twee initiatieven in Odessa, ook in het zuiden van Oekraïne. Veel mensen zijn daarheen gevlucht vanuit de directe oorlogsgebieden zoals Kharkiv of Zaporizhzhya. “Soms hebben ze niet eens de spreekwoordelijke plastic zak bij zich. Ze hebben niets,” zegt Irina.

De kinderen krijgen hier in de twee faciliteiten psychologische zorg of nemen deel aan actieprogramma’s. “Op dit moment zitten sommigen van hen in een vakantiekamp op het platteland, ver weg van de oorlogshandelingen, zodat ze een paar dagen zonder luchtalarm of in een bunker kunnen doorbrengen.

Bij deze faciliteiten zijn niet alleen jongeren betrokken, maar ook ouderen uit de wijken. Zij leren de kinderen Oekraïense liederen en dansen.

Voor ernstig getraumatiseerde kinderen en jongeren zijn psychologen beschikbaar. Deze moeten gefinancierd worden. De donaties van Rheine zijn hiervoor ook een waardevolle hulp. Er is ook een soort “voedselbank” waar ouderen voedsel en medicijnen kunnen krijgen. Deze worden ook naar omliggende dorpen gebracht. De ouderen willen uit angst hun huis niet verlaten en zijn afhankelijk van hulp van buitenaf.

“Irina Lebsack en Winfried Hülsbusch zijn blij met deze concrete steun van de jumelagevereniging.

Om ervoor te zorgen dat de jumelagevereniging deze drie projecten kan blijven ondersteunen, vraagt zij om geldelijke donaties op de rekening: IBAN DE 65 4035 0005 0000 0642 53 o.v.v. “Hilfe für die Ukraine” bij de Stadtsparkasse Rheine. Donatiebewijzen worden op verzoek verstrekt. www.friendsineurope.com