Nieuws

Nieuw educatief partnerschap tussen kinderdagverblijven en de stadsbibliotheek

Schon Kindergartenkinder an Bücher heranzuführen – das ist eines der Ziele der neuen Bildungspartnerschaft.

Rheine. Rheine Luister- en taalonderwijs en het plezier van voorlezen en verhalen vertellen zijn enkele van de doelstellingen die moeten worden bevorderd door een samenwerking tussen de twee kinderdagverblijven Kinderland Isselstraße en Kinderland Nienbergstraße in en de gemeentelijke bibliotheek.

RheineAfgelopen donderdag presenteerde Raimund Gausmann, afdelingshoofd van Kinderland Isselstraße, samen met Anika Hopley, hoofd van Kinderland Isselstraße, Frederik Feyer, hoofd van Kinderland Nienbergstraße en Kirsten Deters, waarnemend hoofd van de gemeentelijke bibliotheek, de aard en omvang van het nieuwe educatieve partnerschap.

Als onderdeel van de nieuwe samenwerking zullen de opvoeders en de kinderen gratis bibliotheekkaarten ontvangen. De kinderen zullen regelmatig met hun opvoeders de gemeentelijke bibliotheek bezoeken en zelfstandig gebruik kunnen maken van prentenboeken en andere media. Daarnaast zal de bibliotheek individuele mediapakketten samenstellen voor de kinderdagverblijven. Ook zijn voorleessessies en kindertheater gepland. Bovendien heeft het gespecialiseerde personeel in de kinderdagverblijven toegang tot actuele en gevarieerde vakliteratuur.

De huidige International Primary School Reading Survey, kortweg Igloo Study, laat zien hoe belangrijk leesbevordering is. Volgens deze studie is de leesvaardigheid van onder meer vierdeklassers de laatste jaren achteruitgegaan. “We kunnen niet vroeg genoeg beginnen om kinderen kennis te laten maken met boeken. Voorlezen bevordert verschillende vaardigheden, lest de dorst naar kennis en bevordert ook emotionele en sociale vaardigheden. Daarom ben ik bijzonder blij dat we ons met dit partnerschap op kleuters richten”, vindt Raimund Gausmann de passende woorden.

“Het was een geweldige kick-off vandaag. De kinderen kregen een geweldige rondleiding door onze bibliotheek en wilden heel graag meedoen. Rheine We zouden het natuurlijk geweldig vinden als meer van de 48 kinderdagverblijven uit een educatief partnerschap met ons willen aangaan”, zegt Kirsten Deters, blij met de geslaagde kick-off van donderdag.