Nieuws

Internationale Museumdag op zondag in Rheine

Detail aus dem alten Bentlager Reliqienschrein

De Internationale Museumdag wordt in 2023 voor de 46e keer gehouden. De datum is deze keer zondag 21 mei. Het doel van deze dag is meer aandacht te vragen voor musea in Duitsland en de rest van de wereld, omdat hun potentieel vaak alleen bij bepaalde gelegenheden, zoals tentoonstellingsopeningen, in de schijnwerpers wordt gezet. “Musea zijn plaatsen van herinnering, ontdekking en bezinning. Ze leveren een belangrijke bijdrage aan onze nationale identiteit en bevorderen sociale uitwisseling”, aldus Bundesrat-voorzitter Dr. Peter Tschentscher, de beschermheer van de Museumdag van dit jaar.

Rheine De gemeentelijke musea bieden de hele dag een hele reeks gratis activiteiten aan: Om 10 uur opent het museumatelier in het Falkenhof met een schilderactiviteit voor kinderen (tot 14 uur). “Fruit, bloemen en een teddybeer” – onder dit motto kunnen de jonge museumgasten met penselen, acrylverf en oliekrijt stillevens creëren, waarbij ze zich laten inspireren door de meesterwerken in het museum. Ze mogen een knuffeldier of favoriete knuffel van thuis meenemen.Om 11.00 uur begint voor volwassenen de rondleiding “Kunststukken”, waarbij museumdocente Alexandra Dolezych aan de hand van schilderijen en grafiek de stilistische verscheidenheid van de kunst in de 20e eeuw laat zien. De rondleiding gaat verder in Museum Kloster Bentlage met een rondleiding van de conservator door de nieuwe speciale tentoonstelling “Johanna Love. Tekenen in de tuin van de oneindige tijd”, die de hele dag gratis te bezoeken is.Dit tentoonstellingsproject slaat qua tijd een brug van de middeleeuwse reliektuinen naar de werken van een hedendaagse kunstenares die bevindingen uit de elektronenmicroscopie verwerkt in haar tekeningen en prenten. En van 16 – 18 uur gaan de zoutwerkplaats en het technisch monument in het zoutkookhuis open. RheineHier kunt u veel interessante feiten te weten komen over ‘s verleden als zoutstad, want de historische kookpannen, ovens en zoutpakhuizen zijn tot op de dag van vandaag bewaard gebleven. Vooral voor kinderen is het spannend om in de zoutwerkplaats het zoutkoken in kleine pannen uit te proberen. Tot slot is het ook de moeite waard een rondleiding te volgen in het naburige Josef Winckler Museum, dat informatie geeft over het leven en werk van de beroemde schrijver. De toegang is gratis. Informatie: tel. 05971 – 939 711.