Nieuws

“Vriendenweg” voor de verjaardag

Die Partnerschaftsvereine stellten zusammen mit Bürgermeister Jan Pierik (r.) und Bürgermeister Peter Lüttmann (3.v.l.) den neuen Flyer vor.

Samenwerkingsverbanden Borne en Rheine presenteren nieuwe fietsgids

De folder is nu verkrijgbaar bij de toeristische verenigingen van Rheine en Borne en bij de overheden.

Rheine/Borne. “Vriendschappen zijn waardevol. Grensoverschrijdende vriendschappen kunnen nog waardevoller zijn.” Dit zei Bornes burgemeester Jan Pierek bij de presentatie van het nieuwe fietspad “Vriendenweg” tussen de zustersteden Borne en Rheine. En zijn tegenhanger van Rheine, Dr. Peter Lüttmann, voegde daaraan toe dat de verbinding tussen beide gemeenten een “levend partnerschap” is. “Ontmoetingen die mensen met leven vullen zijn een goede basis voor partnerschap en vriendschap”.

De twee partnercomités van Borne en Rheine gaven elkaar een bijzonder cadeau voor het 40-jarig bestaan van de stedenband: ze ontwikkelden samen een fietsgids “Vriendenweg – Fietsen zwischen Rheine und Borne”. Nico Gosselt aan de kant van Borner en Engelbert Nagelschmidt aan de kant van Rheinenser hadden deze route ontwikkeld. Er bestonden al voorgangers van een fietsroutebeschrijving, legden de twee uit. Maar die liepen vooral over wegen of over paden die niet meer bestaan.

Nico Gosselt (l.) presenteerde de nieuwe flyer in twee talen.

Het bijzondere van deze nieuwe route: er zijn twee varianten. “Deze routes zijn ideaal voor een tweedaagse fietstocht met een overnachting in de betreffende zusterstad”, legde Engelbert Nagelschmidt uit.

De route Rheine-Borne loopt via Bentlage, Bad Bentheim, Oldenzaal en Hengelo naar Borne en is 64,6 kilometer lang. De zuidelijke variant van Borne naar Rheine loopt via Hengelo, langs Enschede via Gronau, Ochtrup en Wettringen (60 kilometer).

Engelbert Nagelschmidt (vanaf links) overhandigde de nieuwe flyer aan de burgemeesters Jan Pierik en Dr. Peter Lüttmann.

Inmiddels maken de meeste fietswandelaars gebruik van digitale ondersteuning. Met deze ontwikkeling is in de nieuwe fietsgids rekening gehouden: via een QR-code kunt u de individuele tourgegevens naar uw fietsnavigatiesysteem downloaden. Hetzij op “Komoot” of als GPX-bestand.

Scan de QR-code en download de GPX-bestanden.
Rheine-Borne digitaal bij Komoot
Borne-Rheine bij Komoot

“Deze routes zijn samengesteld door onze fietsexperts Nico Gosselt en Engelbert Nagelschmidt. Een geweldige samenwerking,” prees Reiner Wellmann, voorzitter van de Town Twinning Association Rheine. “Samen hebben we voor dit project subsidie aangevraagd en gekregen”, bedankte Wellmann de sponsors.

De flyer met de routebeschrijving inclusief vele stoptips werd gedrukt in een oplage van 10.000 exemplaren, de helft in het Nederlands en de helft in het Duits. Ze zijn gratis verkrijgbaar bij de VVV, het stadsbestuur en in hotels.

De eerste “vuurproef” vindt volgende week plaats. Op donderdag 18 mei, Hemelvaartsdag, gaan ongeveer 40 fietsers van Borne op weg en worden rond het middaguur verwacht bij het barbecuefeest in het stadspark.

De stedenband gaat op 26 augustus op weg naar Borne. Daar vindt de “Melbuul’n Dag’n” plaats in de partnergemeente.

Extra tip: Als beide routes voor u te inspannend zijn, of als u niet in de betreffende jumelagestad wilt overnachten, kunt u ook een enkele reis per trein maken. Neem de regionale trein van Rheine naar Hengelo, vandaar de trein richting Zwolle naar Borne.

De “Vriendenweg fietstocht” is ontwikkeld in het kader van een Interreg-project tussen Duitsland en Nederland.