Nieuws

“Kunst en erfgoed zijn belangrijke pijlers voor interactie”.

Tentoonstelling van Sophia Nefe opent in de oude synagoge in de zusterstad Borne

Borne/Rheine. Met werken van Sophia Nefe (Neuenkirchen) is het internationale tentoonstellingsproject “Regional Painting” nu van start gegaan in Borne. Kunstenaars van de groep “Spektrum 88” en het culturele podium van de synagoge Borne zullen de komende jaren op basis van wederkerigheid werken van kunstenaars uit de regio tentoonstellen. Het project wordt ook gefinancierd door de Europese Unie.

“Kunst en cultureel erfgoed zijn belangrijke pijlers voor interactie tussen de inwoners van Nederland en Duitsland in de Euregio”, legt Piet Dijkstra, stichtingsvoorzitter van de Borner Synagoge, uit. Door het intensiveren van gezamenlijke activiteiten op deze gebieden wordt volgens hem de wederzijdse belangstelling voor cultuur en geschiedenis gestimuleerd.

“De bestaande taalbarrière staat dit niet in de weg”, legt Arjan Reinderink uit, die bij de Stichting Synagoge verantwoordelijk is voor de expositieruimte. “Met deze samenwerking willen we een leidende rol nemen in de presentatie van schilderkunst in de Euregio. Samen hebben we een breed netwerk”, vervolgt Reinderink.

De surrealistische werken van Sophia Nefe zijn geïnspireerd door Max Ernst en Salvadore Dali, zegt ze. “Dit is terug te zien in haar werk”, aldus Reinderink. Hij zei dat de zeer getalenteerde jonge kunstenares, afgestudeerd aan de kunstacademie van Münster, nu al een enorme kwaliteit in haar werk laat zien. Hij voorspelde dat zij over tien jaar een van de meest gevraagde surrealisten van Europa zal zijn.

Martina Schröder, voorzitster van de kunstenaarsvereniging Spektrum 88, omschreef het engagement als een prachtige grensoverschrijdende samenwerking die hier op gang wordt gebracht. De tentoonstelling van Sophia Nefe is ook een resultaat van de stedenband Rheine – Borne. De jumelagevereniging had de twee organisaties bij elkaar gebracht en de uitwisseling geïnitieerd. Hiervoor bedankte zij Irja Erben, de plaatsvervangend voorzitter van de stedenband.

Talrijke bezoekers van Rheine en Borne woonden zondag de aftrap van het project “Regional Painting” in de Nederlandse zusterstad bij. Velen gingen graag in op de uitnodiging van de organisatoren om een reis te maken naar de fantasiewereld van Sophia Nefe. Wegens ziekte kon de kunstenares zelf niet aanwezig zijn bij de opening van de tentoonstelling.

De werken van Sophia Nefe zijn tot 21 mei te zien in de synagoge Borne op zondagen van 14 tot 17 uur. Van 4 tot en met 25 juni exposeert Claudia Cornelissen, eveneens Spektrum 88, dan haar werken in de synagoge. In 2024 nodigt de kunstenaarsgroep Spektrum 88 kunstenaars uit Borne en de regio Twente uit om te exposeren in het Kunstmeisterhaus in Bentlage.