Nieuws

Welpen verlaten NaturZoo

Verhuizing in de buurt – Nieuw onderkomen in de Allwetterzoo Münster

De voorbereidingen duurden lang, maar de eigenlijke verhuizing verliep heel snel: de twee jonge luiaardberen van de NaturZoo Rheine zijn verhuisd naar de Allwetterzoo Münster.

De berenbroertjes “Ganesh” en “Lippi” werden in december 2019 in de NaturZoo geboren. Moeder “Devi” had hen op een zorgzame manier opgevoed, die helaas door de tijdelijke sluitingen van de dierentuin als gevolg van de Corona Pandemie in 2020 niet door de bezoekers van de dierentuin kon worden gevolgd. Toen het tijd was om de welpen van hun moeder te spenen – wat zij onmiskenbaar uitte door defensief gedrag tegenover haar zonen – kon het fokprogramma geen plaats bieden aan de halfbloeden. Uiteindelijk was het de Allwetterzoo die een nieuw onderkomen voor de lippenberen inrichtte.

De verhuizing vond dinsdagochtend vroeg (25 april) plaats, rustig en onspectaculair, zoals gevraagd en zoals al enkele weken in voorbereiding was. Gedurende deze tijd waren Ganesh en Lippi gewend geraakt aan de transportkisten, waar ze vrijwillig en routinematig in liepen, gelokt door voedsel. Ze voelden zich zelfs zo op hun gemak in de kratten dat ze overgehaald moesten worden om ze weer te verlaten. Daarom was de reis naar Münster bijna alsof je in een camper zat.

Al na twee uur waren de beren verhuisd.

Ze werden begeleid door de dierentuininspecteur Michael Rolfs van Rheineen de conservator van de Allwetterzoos, Marcel Alaze. Alaze was zelf ooit stagiair dierverzorging op Rheine, vanwaar hij naar de dierentuin van Leipzig verhuisde, waar hij het fokprogramma voor lippenberen overnam. Na zijn terugkeer naar het Münsterland enkele jaren geleden coördineert hij dit nog steeds. De Rheiner luiaardberen blijven dus in goede handen en zullen ook een heel mooi thuis vinden in het uitgebreide berenverblijf.