Nieuws

Tien weken van belangrijke ervaring

Catia Carraco im Architekturbüro Terhechte/Höfker mit Architekt Dirk Terhechte und Bautechniker Samuel Criado im Hintergrund.

Twee jonge schoolmeisjes en een studente uit de zusterstad Leiria hebben stage gelopen in Rheine en omgeving.

Rheine/IBBENBÜREN/STEINFURT. Een van hen weet nu dat een levenslange droom in vervulling zal gaan wanneer zij architectuur gaat studeren. Haar collega daarentegen heeft ingezien dat design “zijn ding” is en – minder – architectuur. En de derde wil een praktijkopleiding volgen in een architectenbureau in haar thuisregio Leiria alvorens te beslissen over de volgende stappen in het veeleisende beroep. De Portugese studenten Catia Carraco, Mariana Gomes en Joel Rodrigues ronden momenteel hun tien weken durende Erasmus-stage af, die zij sinds begin januari in architectenbureaus in Rheine en omgeving lopen. Dit werd mogelijk gemaakt door de stedenband Rheine, de architectenbureaus Achterkamp und Möller (Steinfurt), agn (Ibbenbüren) en Terhechte & Höfker (Rheine) in samenwerking met de Escola Secundaria Francisco Rodrigues Lobo (Leiria) en uiterst gastvrije verhuurders in Rheine.”We zijn blij dat deze uitwisseling zo succesvol was en dat de jongeren uit onze zusterstad belangrijke impulsen hebben gekregen voor hun toekomstige carrière”, aldus Reiner Wellmann, voorzitter van de stedenband.

“Ik wil architect worden. Deze stage heeft me erg geholpen bij mijn beslissing”, zegt Catia Carraco, die haar tijd in Rheine doorbracht op het bureau Terhechte & Höfker. De stage was een zeer waardevolle ervaring buiten haar eigen land. Ze prijst de sfeer in het bureau Rheiner architecture: “Iedereen was ongelooflijk vriendelijk voor me en heeft me veel geholpen”. “We waren positief verrast dat ze zo snel met onze software kon omgaan, ze had al een goede basiskennis”, aldus Dr. Dirk Terhechte. Haar project was de visualisatie van een zolderrenovatie in Ibbenbüren in driedimensionale voorstellingen. “Ze heeft ons echt geholpen. We konden haar heel projectgericht gebruiken. Ze had een groot plichtsbesef en kwam ons altijd met een glimlach tegemoet”, prijst Terhechte de jonge Portugese vrouw. Ook haar directe collega, de bouwtechnicus Samuel Criado, die als Spanjaard perfect met de stagiaire kon communiceren, prijst de jongedame tot slot: “Dat was top. Ze is mega aardig en super hardwerkend. Het is heel goed gelukt”, aldus Criado. Catia, die tijdens haar verblijf in Rheine voor het eerst sneeuwvlokken kon bewonderen, wil in Lissabon of Coimbra gaan studeren.

Joel Rodrigues met architect Christoph Achterkamp.

Joel Rodrigues werkte op het bureau van Achterkamp/Möller aan de splitsing van een historisch barokgebouw in Münster in woonruimte. Ook voor zijn eindscriptie in Portugal had hij hier profijt van: “Ik heb veel inspiratie opgedaan voor mijn project. Voor het eindexamen transformeer ik een huis tot een leefruimte voor mensen – van het exterieurontwerp tot het interieur.” “Hij is een heel rustige en evenwichtige jongen”, zegt architect Christoph Achterkamp. Hij heeft de jongeman van Leiria een paar keer meegenomen naar colleges aan de Hogeschool Münster. Aan de Münster School of Architecture (MSA) is Achterkamp momenteel plaatsvervangend hoogleraar bouwkunde. “De stage was vanuit vele perspectieven zeer nuttig. Ik heb veel geleerd,” concludeert Rodrigues, die elke ochtend om 7 uur met de bus van Rheine naar Burgsteinfurt ging. Maar hij heeft tijdens deze stage ook besloten dat hij design gaat studeren, namelijk aan de faculteit voor schone kunsten Belas-Artes in Lissabon.

Mariana Gomes in het architectenbureau agn (Ibbenbüren).

“Ik kreeg hier veel hulp en een antwoord op elke vraag”, concludeert Mariana Gomes, die haar tijd doorbracht op het hoofdkantoor van agn in Ibbenbüren. Ze werkte onder andere zelfstandig aan een lessenaar voor een collegezaal en hielp ook bij het ontwerp van een keuken voor een universiteit. “Er waren veel mogelijkheden voor feedback. Ik leerde hier veel conceptueel denken”, zegt Mariana blij. Ook heeft ze veel inspiratie opgedaan voor haar examenopdracht in Leiria. Ze ontwikkelt een ontwerpconcept voor een huis voor haar ouders. “Je stuurt ons zeker foto’s als het huis klaar is”, zegt Oliver Langhammer van het agn-management in gesprek. Het agn-team heeft haar veel tips gegeven voor haar taak. Ze heeft onder andere ook een maquette voor haar examen gebouwd. Deze ervaringen hebben haar besluit gesterkt dat ze direct na school eerst bij een architectenbureau wil solliciteren om daar concreet en praktisch aan de slag te gaan. “Ik wil me graag specialiseren in interieurontwerp”, is Mariana’s conclusie na de stage.

De drie sympathieke jongeren van Leiria worden nu vervangen door drie andere studenten die tot eind mei hun ervaring opdoen in toerisme, cultureel management en gastronomie in Rheine. www.friendsineurope.com