Nieuws

Bijzonder intens verenkleed

Chileense flamingo’s in de Natuurdierentuin gloeien dit jaar donkerroze op

Zelfs het personeel van de Natuurdierentuin staat versteld van de Chileense flamingo’s dit jaar. Vaak presenteren deze dieren zich in het wit met roodachtige vlekken. Dit jaar schitteren ze in een sterk roze. En dat zonder verandering van dieet.

Chileense Flamingo

Phoenicopterus chilensisChileense flamingoChileense flamingo

VerspreidingWest- en Zuid-AmerikaHabitatZoutmeren in de hooglandenVoortplantingAls nestbasis wordt een modderkegel gebouwd. Er wordt slechts één ei gelegd, dat beide ouders 28 dagen uitbroeden. Ze brengen het kuiken samen groot en voeden het met een zeer voedzame vloeistof die in de krop wordt geproduceerd en die ook bloedcellen bevat.Sociaal gedragleven in zeer grote kolonies waar paren minstens één broedseizoen bij elkaar blijvenLeeftijdtot 50 jaarVoedselPlankton in het water: schaaldieren en andere ongewervelden, algen In de dierentuin: speciaal flamingovoer bestaande uit granen, soja, enz. dat aan het kuiken wordt gevoerd.In de dierentuin: speciaal flamingovoer bestaande uit granen, soja, garnalen, vis en algenmeelWortelkinderenDe roze verenkleur van flamingo’s wordt veroorzaakt door de opslag van rode pigmenten (carotenoïden), die worden opgenomen met voedsel, bijvoorbeeld kleine schaaldieren en algen. In de dierentuin krijgen de flamingo’s daarom paprikapoeder als voedingssupplement. De kleurstof zit ook in wortels, vandaar dat zuigelingen die veel wortelsap drinken een typische oranje-bruine huidskleur krijgen.