Nieuws

Gemeentemusea ontvangen subsidie voor tentoonstellingsproject “Zout”

„Geschichten vom weißen Gold“ werden ab Herbst in einer neuen Sonderausstellung im Grafikkabinett des Falkenhofes erzählt. Foto: Carlo Strack

Rheine. De gemeentelijke musea Rheine hebben met succes subsidie aangevraagd bij het ministerie van Binnenlandse Zaken, Gemeenten, Bouwen en Digitalisering. Eind vorige week maakte de deelstaat Noordrijn-Westfalen bekend dat 36.000 € uit het subsidieprogramma “Heimat-Fonds” zou worden toegekend voor het tentoonstellingsproject “Salt. Geschichten vom weißen Gold aus Rheine”.

De cultuurhistorische tentoonstelling zal vanaf september in het Falkenhofmuseum van de stad te zien zijn. Centraal staat het verleden van Rheineals “zoutstad”. Vele eeuwen lang voorzagen de zoutziederijen in Rheine-Bentlage de bevolking van het Münsterland van het “witte goud”. Tegenwoordig zijn de zoutziederijen nog steeds aanwezig als architectonische monumenten en veel bezoekers genieten van het inademen van de zoute lucht bij de gradeertorens, maar de kennis van de boeiende historische contexten dreigt verloren te gaan.

Hoe reageerden onze voorouders op een energietekort? Waarom werden geschoolde arbeiders uit Thüringen aangeworven? Hoe leefden de zoutzieders rond 1800 en welke beeldbronnen werden als zoldervondst uit de nalatenschap van een fotograaf gehaald? De wetenschappers van het museum verheugen zich op de samenwerking met vrijwilligers uit onze stad om een tentoonstellingsconcept te realiseren dat de geschiedenis van de zoutziederij presenteert vanuit het perspectief van de mensen die de pekel en het zout gebruikten p “Verhalen van het witte goud” zullen vanaf de herfst worden verteld in een nieuwe speciale tentoonstelling in het grafisch kabinet van het Falkenhof.