Nieuws

Schilderen tegen het verschrikkelijke trauma

Hulp die aankomt

Sinds het begin van de Russische aanvalsoorlog hebben de stedenband Rheine en het Caritas Kinder- en Jeugdhuis gezamenlijk een oproep gedaan voor giften voor de noodlijdende bevolking in Oekraïne.

Vooral aan het begin van de oorlog was de respons overweldigend. Generatoren om elektriciteit op te wekken werden gefinancierd en hulptransporten vol medicijnen, verband en voedsel werden naar het crisisgebied gestuurd.

De opvang van Oekraïense vluchtelingen in het Kinder- en Jeugdhuis van Caritas bood ook de gelegenheid om rechtstreeks contact te leggen met particuliere initiatieven en organisaties die ter plaatse werkzaam zijn.

In de loop van de oorlog hadden zich in Oekraïne netwerken voor humanitaire steun gevormd, die dankzij de digitale technologie nauw met elkaar in contact staan.

Eén initiatief zorgt bijvoorbeeld voor ouderen in de regio Kharkiv die van de voedselvoorziening zijn afgesneden.

Pakketten met niet-bederfelijk voedsel worden verpakt en met avontuurlijke middelen bezorgd.

Hoewel de infrastructuur voor elektriciteit, water en warmte herhaaldelijk door de Russische bezetters wordt aangevallen, zijn delen van de voedselproductie nog intact, zodat de bevolking zich van de nodige deviezen kan voorzien.

Maar ook voor de jongste mensen, die totaal overrompeld zijn door hun oorlogservaringen, wordt gezorgd. Kunst- en muziektherapieën, uitgevoerd door Oekraïense deskundigen, zijn de eerste stappen om de traumatische ervaringen te verzachten. Ook de nodige gebruiksvoorwerpen zijn via donaties aangeschaft.

Om ervoor te zorgen dat de donaties bij de initiatieven terechtkomen, worden alleen kleine bedragen overgemaakt. De ontvangst van het geld wordt onmiddellijk bevestigd, en de besteding van het bedrag wordt ook gedocumenteerd met foto’s en korte uitleg.

De nood in Oekraïne is nog steeds groot en zal door de gewapende conflicten waarschijnlijk nog toenemen.

Daarom is het des te belangrijker dat de humanitaire steun aan Oekraïne niet ophoudt.