Nieuws

Thuis voor een tijdje!

Gevluchte Oekraïners voelen zich thuis in Rheine

De Oekraïense oorlogsvluchtelingen die afgelopen juli na een spectaculaire ontsnapping werden opgevangen in het kinder- en jeugdhuis van Caritas, voelen zich steeds meer thuis in Rheine.

Het verlangen naar Kharkiv, hun woonplaats in Oekraïne, is nog steeds groot, maar zonder vrede is een terugkeer uitgesloten.

De leerlingen van het Oekraïense voetbalinternaat gaan al weken naar school en leren gretig de o zo moeilijke Duitse taal. ‘s Middags en in het weekend staan trainingen op het programma bij FCE Rheine, een plaatselijke voetbalclub die met grote inzet diverse sportieve activiteiten organiseert en uitvoert. Zodra de begaafde voetballers speelgerechtigd zijn, worden ze geacht weer regelmatig aan wedstrijden deel te nemen.

Het is bijna het dagelijks leven thuis, ware het niet dat de taal zo moeilijk is.

Voor de gevluchte volwassenen was de aankomst en vestiging op Rheine een veel grotere uitdaging. Weggerukt van hun werk en familierelaties moesten zij hun dagelijks leven organiseren ondanks de psychologische stress en het verdriet, en hun leven in Duitsland heroriënteren rond de vele hindernissen.

Het was goed dat ervaren tolken van de migratiedienst van de Caritas Vereniging Rheine en medewerkers van het Caritas kinder- en jeugdhuis aanwezig waren om te helpen. Naast de vele vragen over het dagelijks leven namen ook de professionele perspectieven steeds meer ruimte in de gesprekken in.

Alle Oekraïense vrouwen hebben professionele of academische diploma’s, maar deze diploma’s kunnen in Duitsland worden erkend zonder een gedegen kennis van de taal en soms alleen met aanvullende kwalificaties. Het leren van de Duitse taal is daarom de belangrijkste basiskwalificatie voor zelfs tijdelijke beroepsdeelname.

Ook hier was het FCE Rheine actief betrokken en heeft het de Oekraïense vrouwen voortdurend gekwalificeerde lessen Duits gegeven tot de overgang naar openbare cursussen. De lessen hebben effect, en Google-vertalers en “handen en voeten” verliezen steeds meer hun belang.

Wat gebeurt er nu?

De Oekraïense voetbalsters worden opgevangen en verzorgd in twee gedeelde flats, die elk door twee Oekraïense volwassenen worden gerund. Het Bureau voor Jeugdzorg Rheine had het professionele onderzoek uitgevoerd en “groen licht” gegeven voor deze vorm van wonen en zorg. Het Kinder- en Jeugdhuis van Caritas blijft de komende maanden aanwezig en begeleidt de jonge Oekraïeners.

Sommige van de andere Oekraïners hebben al een eigen flat kunnen betrekken en hebben zich ook professioneel kunnen heroriënteren.