Nieuws

Internationale Vrouwendag in Centro S. Antonio

Vrouwenfestival georganiseerd door de stad Rheine en Caritas Rheine

Rheine.cpr. Internationale Vrouwendag op 8 maart was de aanleiding voor een groot vrouwenfeest in het Centro S. Antonio, het interculturele ontmoetingscentrum van Caritas Rheine. Het team Begeleiding en Begeleiding van Immigranten van de stad Rheine en de gespecialiseerde dienst Migratie en Integratie van Caritas Rheine organiseerden samen het feest, ondersteund door enkele geëngageerde vrouwen.

Meer dan honderd deelnemers met en zonder migratieverleden brachten samen een middag door met creatieve workshops, dans en culinaire hoogstandjes. In haar inleiding op het thema van Internationale Vrouwendag presenteerde Anna Sievert, van de stad Rheine, het ontstaan van Internationale Vrouwendag 112 jaar geleden: Politieke medezeggenschap en de eis van gelijke beloning voor vrouwen en mannen. Tegenwoordig wordt Internationale Vrouwendag in veel landen over de hele wereld op verschillende manieren gevierd – in Rheine dit jaar met een vrolijk vrouwenfeest. Na afloop was er gelegenheid om in de feestelijk versierde zaal ontspannen uit te wisselen bij het diverse internationale buffet.

Later waren er diverse korte workshops die uitnodigden tot creativiteit. Zo waren er bloemenhennatatoeages voor de handen, konden de vrouwen zelf wenskaarten ontwerpen en speciaal gebak versieren. Enkele meisjes van de interculturele meidengroep van Centro S Antonio boden ook aan om in een workshop hun eigen geurende zeepjes te maken. Na de workshops werd er uitbundig met elkaar gedanst, op muziek die was samengesteld op basis van de wensen van de vrouwen. Bijzondere en sfeervolle accenten werden gezet door een van de medeorganiserende vrouwen met een levendige muzikale bijdrage op de accordeon en een groep vrouwen die traditionele dansen uit Afghanistan lieten zien. Tegelijkertijd vond tijdens het hele evenement een fotoworkshop plaats, waar alle deelnemers zich konden laten fotograferen. De resulterende foto’s zullen nu worden gebruikt om een grote fotocollage te maken, die later zal worden tentoongesteld in het stadhuis van de stad Rheine, in het Caritas Huis, in het Centro S. Antonio en in Mitte 51. “Met de fotocollage willen we vrouwen zichtbaar maken op centrale plaatsen in de stad Rheine en het belang van Internationale Vrouwendag onder de aandacht brengen”, legt medeorganisator Natalie Holthaus van Caritas Rheine uit. “Het was een succesvolle, creatieve en vrolijke viering, met vrouwen uit allerlei culturen die een bijdrage leverden.” “Het was een ontspannen sfeer waarin vrouwen elkaar ontmoetten, samen plezier maakten en zichzelf en alle vrouwen van de wereld met hun kleurrijke facetten vierden!” vatten medeorganisatoren Ghada Mohammad en Pia Terhaar samen.