Nieuws

Met geest, hart en hand – onder de indruk van wat vrijwilligers bereiken

Die Vorsitzende des Rheiner Sozialausschusses, Gertrud Hovestadt (r.), informierte sich im Caritas-Sozialkaufhaus Brauchbar & Co. über die Arbeit der Rheiner Tafel und half anschließend einen Tag bei der Sortierung und Ausgabe von Lebensmitteln mit.

Steeds meer mensen zijn afhankelijk van de steun van de Rheiner Tafel / Sociaal Comité voorzitster Hovestadt helpt een dagje mee aan de Tafel

Rheine.cpr. De inflatie en de stijgende energiekosten treffen hard degenen die toch al weinig geld te besteden hebben. Steeds meer hulpbehoevenden zijn nu aangewezen op verdere ondersteuning. De raadsfracties in de gemeenteraad van Rheine dienden onder meer een motie in om sociale instellingen voor mensen in nood, zoals de Rheiner Tafel, Salzstreuer of Sozialpunkt, te ondersteunen. Tijdens het koude seizoen moeten mensen in moeilijke leefsituaties ook in verwarmde ruimtes kunnen verblijven.

Omdat de prijzen sterk stijgen, vooral voor voedsel, zijn steeds meer mensen afhankelijk van de steun van de voedselbanken, zoals ook het geval is in Rheine. Bij de Rheiner Tafel wordt geschonken voedsel uitgedeeld aan mensen met een laag inkomen. “Juist in deze tijden zijn veel mensen afhankelijk van extra ondersteunende diensten”, legt Caritas-bestuurslid Dieter Fühner uit. “Dat blijkt bijvoorbeeld ook uit de sterk toenemende vraag naar de Tafel. De Rheiner Tafel bedient momenteel ongeveer 1.400 klanten,” voegt Sebastian Vossel toe, hoofd van de afdeling Werk, Wonen en Participatie bij de Caritasvereniging Rheine.

Zonder de actieve steun van de vele vrijwilligers zou deze dienst, die voor veel cliënten van levensbelang is, niet mogelijk zijn. Maar ook hier stuit de Rheiner Tafel op zijn grenzen. Ook hier wil het voorstel helpen door de politici op te dragen de Rheiner Tafel te ondersteunen bij het werven van vrijwilligers. Om inzicht te krijgen in het werk van de vrijwilligers heeft de voorzitter van het sociaal comité Rheiner, Gertrud Hovestadt (Bündnis 90/Die Grünen), samen met de vrijwilligers een dag meegeholpen aan de Tafel. “Ik ben erg onder de indruk van wat de vrijwilligers hier doen, met hun verstand, hart en handen. Vrijwilligers zijn de lijm die onze stad bij elkaar houdt”, aldus Hovestadt. Hier ervaar je dat niet alleen contant geld telt en dat niet iedereen op zichzelf uit is.

In het algemeen promootte Hovestadt het vrijwilligerswerk: “Vrijwilligerswerk is zo belangrijk, of het nu gaat om sportclubs, kinder- en ouderenzorg, jeugdwerk, cultuur en milieubescherming. Wat zou Rheine zijn zonder vrijwilligerswerk? Hopelijk blijven er mensen die vrijwilligerswerk doen op Rheine. We kunnen niet zonder vrijwilligerswerk!

Zie voor meer informatie over de dag van Gertrud Hovestadt het bijgevoegde persoonlijke ervaringsverslag.

De voorzitster van het Rheiner Sociaal Comité, Gertrud Hovestadt (r.), ontdekte het werk van de Rheiner Tafel bij de Caritas sociale warenhuizen’ Brauchbar & Co. en hielp vervolgens een dag mee met het sorteren en uitdelen van voedsel.