Nieuws

Vrijwillig sociaal jaar in Franz-Wolters-Haus

Leer werken met mensen met een handicap en doe sociale ervaring op

Neuenkirchen/Rheine. cpr. Linus Merlender doet sinds afgelopen zomer een vrijwillig sociaal jaar (FSJ) in het Franz-Wolters-Haus in Neuenkirchen. Het huis maakt deel uit van de woonvereniging Jacob Meyersohn van Caritas Rheine en biedt ondersteuning en woonruimte aan mensen met cognitieve beperkingen. Linus begeleidt de bewoners van het huis met veel plezier op alle gebieden van het leven en geeft hen hulp en advies. Hij organiseert vrijetijdsactiviteiten, maakt uitstapjes, helpt bij de maaltijden en huishoudelijke taken. “Ik doe ook graag de verpleegkundige taken,” legt Linus uit. “Ze stellen me in staat om een ander, nog persoonlijker contact met de bewoners te hebben.”

De taken die vrijwilligers op zich nemen worden individueel afgesproken. “Anna Ricker, huismanager in het Franz-Wolters-Haus, zegt: “Vooral als het om zorg gaat, is er angst voor contact. Daarom worden de vrijwilligers nauwlettend begeleid en krijgen zij een gedifferentieerde opleiding. Tegelijkertijd krijgen de vrijwilligers ook steun van het bisdom Münster of het Duitse Rode Kruis. Als organisatoren van het vrijwillige sociale jaar helpen beide agentschappen de vrijwilligers met vragen of bezoeken ze hen ter plaatse. Daarnaast worden educatieve seminars georganiseerd die de mogelijkheid bieden om professionele en persoonlijke ervaringen uit te wisselen.

Linus Merlender waardeert vooral het persoonlijke contact met de acht bewoners. “Hier word je geaccepteerd zoals je bent. Niemand verwacht iets specifieks over hoe je moet zijn. Als je zelf een beetje open bent, dan word je ook met open armen ontvangen. Dat is altijd erg leuk.” Ook humor wordt niet verwaarloosd in de woongroep. “Velen hebben hier veel humor en er valt veel te lachen. Het geeft zo’n lichtheid aan het dagelijks leven dat je na afloop altijd op de een of andere manier tevreden en in een goed humeur naar huis gaat – zelfs als het een inspannende taak was,” meldt Linus. Voor zijn werk in het Franz Wolter Huis ontvangt hij een maandelijkse toelage van 488 euro. Hij is sociaal verzekerd, ontvangt voedsel en reiskosten en kan deelnemen aan interne onderwijsevenementen. En hij profiteert ook van het certificaat aan het eind van het vrijwilligersjaar. “Ik besefte vrij snel dat ik permanent iets in de sociale sector of de verpleging zou willen doen. Momenteel ben ik op zoek naar overeenkomstige opleidingsmogelijkheden. Bovendien wil ik na mijn FSJ hier blijven als aanvullend personeelslid,” weet Linus zeker. “En dat hoort ook bij de bedoeling van een vrijwilligersjaar”, zegt Anna Ricker graag. “Om zich te oriënteren, om de eigen sterke en zwakke punten en interesses in te delen en te ontwikkelen en, in het beste geval, om uit te vinden waar de reis in de toekomst heen gaat – zowel voor het professionele als het persoonlijke pad.”

Belangstellenden voor een sociaal jaar of voor een federale vrijwilligersdienst kunnen contact opnemen met het adjunct-hoofd van de woonvereniging, Ute Schroot, op 05971 9144672 of per e-mail op . Naast informatie over het vrijwilligersjaar kan ook een bezoek worden geregeld om de beslissing te vergemakkelijken.