Nieuws

Aanpassing van de woning voor senioren vergemakkelijkt onafhankelijkheid

Informatie van de dienst huisvestingsadvies van Caritas Rheine

Rheine.cpr. De uitspraak “Ik wil hier zo lang mogelijk blijven” is iets wat Elisabeth Nagelschmidt van de Caritas woonbegeleidingsdienst Rheine eigenlijk altijd hoort als ze ouderen thuis begeleidt. Maar veel flats zijn niet geschikt voor senioren. “De mensen wonen vaak al jaren in de huizen of flats. En in het verleden waren de trappen of hoge douchebakken gemakkelijk te hanteren”, legt de woonconsulent van Caritas uit: Rheine. Maar op oudere leeftijd nemen kracht en mobiliteit af, en dan is het nodig de woning aan te passen of te verbouwen aan de veranderde behoeften. Veel ouderen schrikken terug voor de inspanning. Natuurlijk brengen deze veranderingen of verbouwingen soms vuil en opwinding met zich mee. Maar na doordachte aanpassingen of verbouwingen hoort de ervaren woonbegeleider steeds weer: “Goed dat we dat gedaan hebben!”.

Toegankelijkheid is hier een sleutelwoord en voor oudere mensen betekent dit in wezen dat er geen vervelende trappen en struikelpartijen buiten en binnen de woning zijn. Daarnaast moet er ook voldoende ruimte zijn om zich zo nodig met een rollator goed te kunnen verplaatsen. Welke wijzigingen nodig zijn, hangt altijd af van het individuele geval. Soms is het nuttig om een reling bij de ingang van het huis te plaatsen en soms moet een oprit worden overwogen. In de badkamer kan de verstandige installatie van steungrepen volstaan en soms is ook een aanpassing van de douche of het bad nodig. Maar ook hulpmiddelen van zorgverzekeraars kunnen verlichting brengen. Uiteindelijk is het doel van alle aanpassingen dat mensen zich veilig en zonder ongelukken in hun huis kunnen bewegen. Seniorenvriendelijke aanpassingen zijn dus geen luxe, maar helpen om langer zelfstandig te blijven. Bovendien kan de thuiszorg veel gemakkelijker worden gemaakt.

Al meer dan 25 jaar geeft de Caritas-huisvestingsadviesdienst Rheine informatie over zinvolle en in individuele gevallen noodzakelijke maatregelen en de financieringsmogelijkheden daarvan. Er wordt rekening gehouden met structurele omstandigheden en mogelijke ziekten en de gevolgen daarvan. De consulten vinden altijd plaats in de thuissituatie en zijn gratis. Het adviesgebied bestrijkt het westelijke deel van het district Steinfurt.

De woonbegeleiding wordt financieel ondersteund door de deelstaatverenigingen van de ziekenfondsen voor langdurige zorg in NRW, het district Steinfurt en de stad Rheine. Voor vragen en informatie kunnen belangstellenden contact opnemen met Elisabeth Nagelschmidt, van de Caritas woonbegeleidingsdienst Rheine, per telefoon 05971 862-348 of per e-mail .