Nieuws

Hulp bij problemen in de huurperiode

Rheine. De huidige sterke stijging van de kosten van levensonderhoud brengt huurders snel in een financieel moeilijke situatie. Plotseling is de rekening zo zwaar gedebiteerd dat permanente opdrachten, bijvoorbeeld voor huur, niet meer kunnen worden uitgevoerd. Dit is een onaangename situatie voor zowel de huurder als de verhuurder. De schaamte of remming aan beide kanten is vaak te groot om een verhelderend gesprek te voeren. Soms zijn er echter heel andere redenen voor problemen in de huur. Bijvoorbeeld bij herhaalde verstoring van de rust tijdens de wettelijke stille uren.

In dergelijke of soortgelijke gevallen kan de “Fachstelle für Wohnraumsicherung” van de stad Rheine, opgericht in 2022 in samenwerking met de Caritasvereniging Rheine, helpen. De vier medewerkers van het gespecialiseerde bureau bemiddelen tussen de partijen en proberen een oplossing te vinden zodat de woonruimte op lange termijn kan worden veiliggesteld. Als er aanvragen moeten worden ingediend bij de autoriteiten, zoals een aanvraag voor huursubsidie, zal het personeel ook helpen.

Het werk van de gespecialiseerde eenheid is het meest succesvol wanneer het personeel zo vroeg mogelijk kennis neemt van problemen in de huurrelatie. Hoe kleiner bijvoorbeeld de opgebouwde schulden zijn, hoe sneller een oplossing kan worden gevonden. “Idealiter nemen de verhuurders direct contact op met ons gespecialiseerde bureau wanneer de huur niet wordt betaald, uiterlijk na de tweede onbetaalde huur”, roept Jörg Jäger, coördinator van het gespecialiseerde bureau, de verhuurders en verhuurbedrijven op. “Langdurige en kostenintensieve uitzettingsprocedures kunnen zo worden voorkomen”, vervolgt Jäger.

Huurders kunnen echter ook zelf contact opnemen met de Fachstelle für Wohnraumsicherung. Het kantoor is gevestigd aan de Kardinal-Galen-Ring 98 in Rheine. De medewerkers zijn daar bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 8.00 tot 16.00 uur en op vrijdag van 8.00 tot 13.00 uur per telefoon op 05971/9436999 of per e-mail op . En wie hulp of advies zoekt, kan natuurlijk ook rechtstreeks binnenlopen.

Nadere informatie is te vinden op www.Rheine.de/housing-security.