Nieuws

23 Noodstroomaggregaten voor Oekraïne

Bleiben bei dieser Hilfsaktion im Gespräch (v.l.): Oleksandr Karpov, Nadiia Senko und die Schatzmeisterin des Städtepartnerschaftsvereins, Ingrid Brauer.

Jumelagevereniging organiseert hulpactie samen met vluchtelingen van Rheine

Als Oleksandr Karpov en Nadiia Senko hun verhaal vertellen, lopen de rillingen over je rug, trilt de hand van de ervaren journalist een beetje terwijl hij ondanks al zijn ervaring aantekeningen maakt, en lijkt de brok in je keel steeds dikker te worden.

Oleksandr en Nadiia ontvluchtten Oekraïne, zij uit Kiev, hij uit de buurt van Zaporizhzhya. Nadiia kwam enkele maanden geleden na een lange en gevaarlijke vlucht met haar tweejarige dochter naar Rheine. Oleksandr kwam begin vorig jaar met zijn vrouw en twee kinderen in Hauenhorst aan en vond onderdak bij een lid van de stedenband. Ondertussen hebben de familie Karpov en mevrouw Senko en hun dochter een woning gevonden. Zij geeft Duitse les aan Oekraïense kinderen op het gymnasium van Kopernikus en trad tijdens de bijeenkomst op als tolk. Hij, een opgeleide ingenieur, organiseert hulp voor de mensen in Oekraïne.

Het gesprek met de penningmeester van de stedenband, Ingrid Brauer, ging echter niet in de eerste plaats over de verschrikkelijke ervaringen waarvan bijna alle vluchtelingen uit het oorlogsgebied melding maken; de aanleiding voor de bijeenkomst was een sprankje hoop dat alle betrokkenen verenigt.

Een paar weken geleden had een medewerker van de “Sint Nicolaaskliniek” in Zaporizja, de grote stad aan de Dnjepr met vroeger 700.000 inwoners, contact opgenomen met zijn vriend Oleksandr en hem gevraagd bepaalde stroomgeneratoren te zoeken en zo mogelijk ook te kopen. Wat nodig was, waren stroomaggregaten die geschikt waren om gevoelige elektronica te laten werken, bijvoorbeeld in medische apparatuur.

Oleksandr heeft nauwe banden met de regio, aangezien zijn familie daar vandaan komt en sommige familieleden nog steeds vastzitten in de door Rusland bezette stad Tokmak bij Zaporizjhzja.

Ook in dit geval was Oleksandr Karpov blij met de steun van het lid van de stedenband die spontaan zijn hulp aanbood.

Tegelijkertijd startte Karpov een inzamelingsactie onder mede-Oekraïense vluchtelingen. Dit bracht ongeveer 6000 dollar op, of ongeveer 5000 euro. Hiermee zijn de eerste tien eenheden gefinancierd, die op benzine rijden en USB-aansluitingen hebben voor het opladen van mobiele telefoons. Mobiele telefoons spelen een belangrijke rol in Oekraïne omdat andere communicatiemiddelen, zoals de telefoon, bijna volledig zijn verdwenen. Dankzij een gulle gift van een lid en uit de donatiepot van de jumelagevereniging konden nog eens 13 apparaten worden aangeschaft.

23 stroomgeneratoren, gefinancierd uit de donaties, konden op weg worden gezet.

De eenheden werden gekocht en tijdelijk opgeslagen in Köthen in Saksen-Anhalt, waar andere bekenden van Oleksandr al jaren wonen. De eerste drie eenheden zijn nu aangekomen in Zaporizja en maandag zijn de overige 20 eenheden op weg gestuurd. Eerst bracht een door donaties gefinancierd transportbedrijf hen via Polen naar Liew. Van daaruit haalde een voertuig van de kliniek de eenheden op, zodat het 2200 kilometer lange transport zo kosteneffectief mogelijk was.

De eenheden zijn geen enorme aggregaten die een hele kliniek van elektriciteit kunnen voorzien, maar mobiele eenheden. Zo kunnen ook kleinere plaatsen in het verzorgingsgebied waar het ziekenhuis zijn basis heeft, van elektriciteit worden voorzien.

De aanvankelijk beklemmende sfeer van het gesprek is vervaagd en gaat steeds meer over in euforie. Oleksandr, Nadia en de leden van de stedenband zijn het erover eens: door het directe contact met het ziekenhuis weten ze dat ze op de kortst mogelijke manier hebben kunnen helpen. Elke cent gaat rechtstreeks naar het ziekenhuis in Zaporizja en dit zou niet de laatste hulp van Rheine moeten zijn. “We hebben dringend meer donaties nodig om extra stroomgeneratoren en mobiele waterzuiveringsinstallaties aan te kunnen schaffen,” waren de deelnemers het eens over de volgende stappen.

Om deze hulp voort te zetten, vraagt de vereniging dringend om verdere giften op de rekening van de stedenband, IBAN DE 65 4035 0005 0000 0642 53 bij de Stadtsparkasse Rheine, onder vermelding van “Spendenaktion Ukraine”.

——————————————————————————————-