Nieuws

Hervorming huisvestingssubsidies stelt steden voor grote uitdagingen

Rheine. Met de “Housing Benefit Plus” lanceert het federale ministerie van Huisvesting, Stadsontwikkeling en Bouw een nieuwe hervorming van de huursubsidie. De nieuwe verordeningen zijn bedoeld om meer mensen met lagere inkomens die huur moeten betalen of de lening op hun eigen woning moeten terugbetalen, te ondersteunen, bijvoorbeeld door de inkomensgrenzen te wijzigen en de toeslagen te verhogen.

Hoezeer de hervorming van de huursubsidie ook extra financiële hulp biedt aan veel mensen, zij stelt de stad Rheine voor grote uitdagingen. Ten eerste, omdat de wet op zeer korte termijn is aangenomen: De Bundestag stemde er op 10.11.2022 mee in en de Bundesrat zelfs op 25.11.2022, waardoor de gemeenten (te) weinig tijd hebben om zich op de veranderingen voor te bereiden. Tot overmaat van ramp zijn er nog steeds wijzigingen nodig in het nationale programma voor de berekening van de huursubsidie. Volgens informatie van IT.NRW als verantwoordelijke instantie wordt de nieuwe software voor de huursubsidie niet voor eind maart 2023 verwacht. De nieuwe regelgeving treedt echter al op 1 januari 2023 in werking. In feite kunnen aanvragen voor huursubsidie dus pas vanaf april 2023 worden goedgekeurd en uitbetaald. De stad Rheine heeft geen invloed op de actualisering van het programma.

Volgens de deskundigen zal de hervorming het aantal huishoudens dat recht heeft op huursubsidie verdrievoudigen. Wij verwachten echter aanzienlijk meer aanvragen, omdat de ervaring leert dat het te verwachten is dat ook mensen aanvragen die geen recht hebben.

De stad Rheine begon met de aanwerving van extra personeel voor het bureau voor huisvestingstoelagen zodra de wetswijziging bekend werd. Helaas zullen de meeste nieuwe werknemers vanwege opzegtermijnen pas in 2023 aan de slag kunnen. Zij zullen dan moeten worden opgeleid, althans gedeeltelijk.

Langere wachttijden voor de goedkeuring van huursubsidies zijn dus onvermijdelijk.

Belangrijk voor aanvragers: Het recht op huursubsidie begint in de maand van de aanvraag. Dit zorgt ervoor dat zelfs als de huursubsidie te laat wordt toegekend, deze met terugwerkende kracht vanaf de datum van de aanvraag wordt betaald. De stad adviseert daarom aanvragen vroeg in te dienen, maar vraagt om geduld tijdens de verwerking.

Sinds 15 december 2022 kunnen burgers op www.wohngeldrechner.nrw.de online nagaan of zij volgens de nieuwe wet recht hebben op huursubsidie en direct online een aanvraag voor huursubsidie indienen. De vereiste bijlagen bij de huursubsidieaanvraag kunnen per post worden gestuurd naar het huursubsidiebureau van de stad Rheine of per e-mail naar . Aanvraagformulieren kunnen worden opgehaald bij de informatiebalie in het nieuwe stadhuis tijdens de algemene openingstijden. Aanvragen voor huursubsidie kunnen dus gemakkelijk online, per post en per e-mail worden ingediend. Een persoonlijk bezoek is niet nodig.

In de tussentijd vraagt de stad Rheine u geen telefonische of persoonlijke inlichtingen in te winnen over huursubsidies. Zorgen dienen bij voorkeur per e-mail aan of schriftelijk te worden meegedeeld. Het personeel zal zo snel mogelijk reageren. Vertragingen zijn echter niet te vermijden. Het personeel dankt u voor uw begrip!