Nieuws

Een kleine erfenis – tijger nakomelingen!

Das erste Foto von dem Tigernachwuchs.

Tijger “Naga” heeft het nu bekend gemaakt: ze is moeder geworden van – voor zover bekend – een welp. De geboorte vond al plaats op 5 december. De moeder trok zich hiervoor niet terug in de kamer, maar in een kleine afscheidingskooi in het winterverblijf van de tijgers. Er zijn daar geen camera’s geïnstalleerd, en er is slechts een beperkt zicht mogelijk tijdens de dagelijkse controles en verzorging . Op zondag (11 december) droeg ze echter een jong uit deze nestbak en verzorgde en bewaakte het in de grote toonzaal. Het jong leek in goede conditie en goed gevoed.

Het jong is een erfenis van de mannelijke tijger “Kabus”, die op 17 oktober aan lymfeklierkanker is overleden. De laatste paringen van Kabus en Naga werden eind augustus geregistreerd, en daaruit vond de geboorte plaats. Voor het Conservation Breeding Programme (EEP) voor Sumatraanse tijgers is het een “wenskind”: het tijgerpaar moet zich opnieuw voortplanten om de populatie in Europese dierentuinen genetisch en numeriek te ondersteunen met de nakomelingen.

Tiger Naga is een ervaren moeder. In januari 2019 beviel ze van de welpen Leopold, Zuma en Tipah, die ze praktisch voor de ogen van de dierentuinbezoekers opvoedde. Vanuit dit oogpunt is er ook over deze geboorte voorzichtig optimisme, maar in zo’n vroeg stadium moet men toch rekening houden met tegenslagen in het opvoedingsproces.

Op dit moment kunnen bezoekers van de dierentuin alleen van een afstand in de winterkamer kijken. Wij zullen u te zijner tijd over verdere ontwikkelingen informeren.