Nieuws

St. Aloisius bruut vastgebonden

Brutal mit Bändern gefesselt steht der Heilige Aloisius in Pastors Garten.

Wie dit weekend zijn kerstboom koopt bij de misdienaars in de parochietuin van de Sint-Antoniusbasiliek zal zich in de ogen wrijven. Daar staat de heilige Aloisius op het voetstuk, vastgebonden met sterke linten en bedroefd kijkend.

De heilige, wiens standbeeld vroeger de gevel van het Dechant Pitz-huis sierde, hoeft echter geenszins op de brandstapel te komen of soortgelijke wreedheden te ondergaan. De beschermheilige van studenten en jongeren, die in 1591 als jonge jezuïet in Rome stierf, dient eerder als armatuur voor de schijnwerpers die in de avonduren de tuin van Pastor met de dennenbomen verlichten.

De heilige Aloisius wordt echter slechts tijdelijk “misbruikt” als lichtstandhouder.

Anders dan in de tuin van Pastoor in Rheine is de heilige elders voor eeuwig in beeld gebracht:

Schilderij en voetbal als bron van identiteit

Tijdens de wederopbouw in de jaren 1950 kreeg de St. Josephkerk in Gelsenkirchen-Schalke nieuwe ramen, ontworpen door de meesterschilder Franz Klocke, met thema’s die relevant waren voor het naoorlogse Schalke: Maloche – en voetbal. St. Aloisius siert bijvoorbeeld een glas-in-loodraam dat in 1959 werd ontworpen en in 1960 werd geïnstalleerd, d.w.z. onmiddellijk na het laatste kampioenschap van Schalke in 1958. Aloisius draagt voetbalschoenen en blauwwitte sokken, en voor hem ligt een voetbal.

??????????????????????????????????????????????????????????????????????