Nieuws

School Cycling 2022: Weer een groot succes voor de fietsers van Rheine

Rheine/Kaarst. Met veel enthousiasme hebben de leerlingen van Rheine zich dit schooljaar ingezet voor klimaatbescherming en duurzame mobiliteit. Drie weken lang fietsten ze samen met leraren en ouders om kilometers te verzamelen in de “School Cycling”-wedstrijd. Met succes! In de categorie basisscholen eindigde de Marienschule Hauenhorst op de 2e plaats met 31.874,1 km. De directeur van de Marienschule, Christian Hülsmann, was verheugd over het succes: “Ik ben ongelooflijk trots op de klassen. Alle betrokkenen hebben laten zien dat ze niet alleen praten over klimaatbescherming, maar er ook iets aan doen.”

Prijsuitreiking Schulradeln NRW 2022 in de categorie “Basisscholen met de meeste gefietste kilometers” 2e plaats Marienschule Basisschool Hauenhorst

De prijsuitreiking vond plaats op 8 december op de wielerbaan in Kaarst. De certificaten en geldprijzen werden uitgereikt door de staatsminister van Verkeer, Oliver Krischer, die enthousiast was over de grote inzet van onze leerlingen: “Klimaatbescherming vereist de consequente bevordering van het fietsen. Het grote aantal deelnemende leerlingen toont het potentieel van fietsen, ook onder kinderen en jongeren, als een essentiële bijdrage aan de mobiliteitsverandering in onze steden en gemeenschappen. Maar uit het enthousiasme van de leerlingen blijkt ook dat de mobiliteitsverschuiving een winnend onderwerp is.”

In totaal werden dit jaar meer dan acht miljoen kilometers gefietst in de deelstaatwedstrijd “Schulradeln NRW”. 72 700 leerlingen, ouders en leerkrachten van 1 269 scholen namen deel, bijna twee keer zoveel als vorig jaar. Tijdens de wedstrijdperiode van drie weken, die parallel loopt met de STADTRADELN wedstrijd, hebben de deelnemers in totaal ongeveer 1.304 ton CO2 bespaard.

Meters maken voor het klimaat

Het principe van “schoolfietsen” is eenvoudig: leerlingen, ouders en leerkrachten van een school verzamelen individueel of als klas gefietste kilometers voor het schoolteam. Alle gefietste kilometers tellen mee, of het nu op weg naar school is of in de vrije tijd. Dit jaar streden basisscholen en middelbare scholen om de prijzen voor de meeste gefietste kilometers en het grootste team. Voor middelbare scholen was er ook een creatieve wedstrijd voor het beste fietsproject. De winnaars van de eerste plaats kregen 1.000 euro, de winnaars van de tweede plaats 750 euro en de winnaars van de derde plaats 500 euro.

Achtergrond

“Schulradeln” is gebaseerd op de jaarlijkse “Stadtradeln” (stadsfietsen) van het netwerk Klima-Bündnis e.V. (Klimaatverbond) en is een belangrijk onderdeel van de gemeentelijke mobiliteitstransitie. Onder het motto “Krachtmeters voor het klimaat!” gaat het erom de mobiliteit van kinderen en het fietsen in het algemeen te bevorderen. Volwassenen kunnen een voorbeeldfunctie vervullen in de wedstrijd en worden uitdrukkelijk uitgenodigd om deel te nemen.

Onderdeel van de bevordering van duurzame mobiliteit

Schoolfietsen” in NRW wordt gecoördineerd door het bureau van het NRW Future Mobility Network, het staatsbrede netwerk voor de ontwikkeling van gemeentelijk mobiliteitsmanagement in steden, districten en gemeenten. De coördinatiebureaus zijn gevestigd bij de vervoersverenigingen en de verenigingen voor speciale doeleinden van de deelstaat, en wel als volgt:

  • Coördinatiebureau Westfalen-Lippe (Plaatselijk Vervoer Westfalen-Lippe)
  • Coördinatiebureau Rijn-Ruhr (Vervoerbond Rijn-Ruhr)
  • Rijnlands Coördinatiebureau (Rijn-Sieg Vervoersbond)

Het bureau voor hogere taken is ook gevestigd bij het Verkehrsverbund Rhein-Sieg (VRS) in Keulen. Het doel is het bevorderen van een duurzaam mobiliteitsaanbod in de staat. Schoolfietsen” past perfect in het aanbod: Met de campagne kunnen gemeenten specifiek duurzame mobiliteit voor jongeren bevorderen en hen warm maken voor klimaatbescherming. Het Future Network Mobility NRW wordt gefinancierd door het ministerie van Milieu, Natuurbehoud en Verkeer van de deelstaat Noordrijn-Westfalen en de Unfallkasse NRW.

De volgende scholen hebben een prijs gewonnen in de wedstrijd “Schulradeln NRW 2022”:

Middelbare scholen

Categorie: Meeste gefietste kilometers

1e plaats: Alexander-von-Humboldt-Gymnasium Bornheim (108.798,5 km)

2e plaats: Pascal-Gymnasium van de stad Grevenbroich (85.584,9 km).

3e plaats: gemeentelijke scholengemeenschap Münster-Mitte (82.409,3 km)

Categorie: Meest actieve fietsers

1e plaats: Heinrich-Böll-Gymnasium Troisdorf (1001)

2e plaats: Mathilde-Anneke Comprehensive School Münster (819)

3e plaats: Alexander-von-Humboldt-Gymnasium Bornheim (699)

Categorie: Creatieve wedstrijd

1e plaats: Frechen Grammar School

2e plaats: Europaschule Bornheim

3e plaats: Lise-Meitner Comprehensive School Duisburg

Basisscholen

Categorie: Meeste gefietste kilometers

1e plaats: Gemeinschaftsgrundschule Eick – Moers (34.657,7 km)

2e plaats: Marienschule basisschool Hauenhorst – Rheine (31.874,1 km)

3e plaats: Hollingen Primary School Emsdetten (25.633,2 km)

Categorie: Meest actieve fietsers

1ste plaats: Eick Community Primary School – Moers (472)

2e plaats: Wiesenstraße Basisschool Kempen (306)

3e plaats: Liebfrauenschule Emmerich am Rhein (305)

Foto’s (Zukunftsnetz Mobilität NRW/Smilla Dankert): Minister van Verkeer Oliver Krischer overhandigde de Marienschule Hauenhorst de prijs en het certificaat voor de 2e plaats in de landelijke wedstrijd “Schoolfietsen”.