Nieuws

Burgerprijsuitreiking 2022: onderscheidingen in feestelijke sfeer

Foto (Stadtpressestelle Rheine) v.l.n.r.: Bürgermeister Dr. Peter Lüttmann mit den Bürgerpreisträgerinnen und -preisträgern Günther Probst, Cäcilia Bockholt-Renger, Jörg Klüter, Kimberley Koop und Linus Benedikt Grundke. Wegen einer Erkrankung konnte der 90-jährige Theo Weischer nicht an dem Festakt teilnehmen.

Rheine. Ook in 2022 werden burgers van de stad Rheine die zich bijzonder hebben ingezet voor vrijwilligerswerk geëerd met de Burgerprijs. Op zaterdag bedankte burgemeester Dr. Peter Lüttmann van Rheinede vrijwilligers tijdens een ceremonie in de Morriensaal van het Falkenhof.

“Met de Burgersprijs eren wij mensen die blijk hebben gegeven van uitzonderlijke vrijwillige inzet”, zei Dr. Lüttmann in zijn welkomstwoord: “U hebt verantwoordelijkheid als werk op u genomen. We voelen uw enthousiasme, uw energie, uw aanwezigheid op de weg. Je creëert een duidelijke meerwaarde voor ons allemaal.”

Onder de bijna 30 voorstellen selecteerde de jury dit jaar niet minder dan zes winnaars van de Burgerprijs, die hun energie in dienst van de samenleving stellen. De eerste op zaterdag was Cäcilia Bockholt-Renger. Zij is al vele jaren betrokken bij de sociale instelling “Offenes Ohr” van de katholieke parochie St. Johannes de Doper en zet zich hier in voor vluchtelingen. Jörg Klüter zet zich al bijna 20 jaar vrijwillig in voor de Dienst voor Jeugd en Gezin, onder andere als voorzitter. Ook Günther Probst werd geëerd voor zijn werk in het bestuur. Hij was meer dan drie decennia voorzitter van de familie Kolping Rheine-Zentral. Tegelijkertijd is hij actief in het parochiebestuur van de parochie St. Dionysius en in de seniorenadviesraad van de stad Rheine. Een bekend gezicht voor velen zal Theodor Weischer zijn, die de burgerprijs onder meer voor zijn vrijwillige levenswerk in het dorp Elte ontving. Helaas kon hij de ceremonie niet bijwonen wegens ziekte. De nu 90-jarige was een van de medeoprichters van de Heimatverein Elte in 1973 en zat tot 2018 in het bestuur ervan. Met de twee jongste prijswinnaars, Linus Benedikt Grundke en Kimberley Koop, selecteerde de jury twee jongeren die zich inzetten voor een jeugdvriendelijke Rheine. Beiden zijn vrijwilligers bij het Jakobi Youth Centre. Daarnaast ondersteunen zij de belangen van kinderen en jongeren in “kinderstark – NRW schafft Chancen” en in het nieuw opgerichte jeugdteam voor Rheine. Bovendien zijn zij actief als getrainde “SaM” (leerlingen als multiplicators).

Andreas Merk op de vleugel en Lothar Eirmbter op de saxofoon zorgden voor de muzikale begeleiding van de ceremonie. Na de ceremonie ondertekenden de winnaars van de burgerprijs het Gouden Boek van de stad Rheine.