Nieuws

Samen vieren en lijden

Afstudeeravond voor de studenten van Leiria

Rheine. Na bewogen dagen met veel inzichten vond donderdag de afscheidsavond plaats voor 18 studenten van Leiria, die sinds maandag in de Emsstadt zijn. De jongeren, de gaststudenten en ook de gastouders kwamen bijeen in de evenementenruimte van het Portugese vrijetijdscentrum aan de Stoverner Straße. Dit gezamenlijke evenement was vervroegd omdat de gastleerlingen van het Kopernikus-Gymnasium vrijdag deelnamen aan de kerstconcerten van de school.

Clemens Schöpker, die de uitwisseling namens de stedenbandvereniging Rheine had georganiseerd en begeleid, verwelkomde alle deelnemers in de bomvolle zaal. Peter had koude luchtmassa’s naar Duitsland gestuurd, maar de uitwisselingsstudenten waren tenminste gespaard gebleven van sneeuw en regen tijdens hun bezoek aan Rheine. Hij bedankte in het bijzonder de gastouders voor de opvang en verzorging van de jonge Portugezen.

De keuken van het recreatiecentrum had heerlijke hors d’oeuvres en hartige gerechten van de grill bereid. Tegelijkertijd werden de gastheren getrakteerd op een stevige maaltijd tijdens de laatste voorrondewedstrijd van het Duitse nationale voetbalteam, die op een groot scherm op de achtergrond werd afgespeeld. Daar nam het lot zijn beloop. De Portugese uitwisselingsstudenten glimlachten beleefd, maar toonden geen kwaadaardigheid gezien de tragedie voor het Duitse voetbal…

Later op de avond kreeg de Portugese uitwisselingsstudente Martha, die donderdag haar 18e verjaardag vierde in Rheine, een serenade. De gasten van Leiria en de Duitse studenten zongen samen en feliciteerden haar met deze bijzondere verjaardag.

Na een dagje sightseeing in Münster zullen de jonge Portugezen de laatste twee dagen van hun verblijf doorbrengen bij hun gastgezinnen, die de gasten zeker zullen meenemen naar de kerstmarkten in de naburige hoger gelegen centra. Maandag vliegen de gasten van Leiria vanuit Amsterdam terug naar Portugal, waar 16 graden Celsius – maar ook regenbuien – de zonnige Zuid-Europeanen te wachten staan.