Nieuws

Studentenuitwisseling, klimaatconferentie, nieuw fietspad

Diese jungen Schülerinnen und Schüler aus Leiria - unser Bild zeigt eine Szene von einer Tanzvorführung beim Abschiedsabend im Oktober in Leira - werden kommenden Montag für eine Woche nach Rheine kommen.

Comités van Borne en Rheine in gesprek – planning voor de komende maanden besproken

Rheine/Borne. 18 leerlingen van Leiria brengen vanaf volgende week maandag een week door in Rheine. De jumelagevereniging heeft een interessant programma voorbereid dat de gasten uit Portugal de stad Ems vanuit verschillende perspectieven zal laten zien. Verder was het bestuur van de stedenband afgelopen vrijdag in Borne voor de routine planningsvergadering. Samen met het jumelagecomité is het programma voor het jubileumjaar 2023 opgesteld. De stedenband met Borne bestaat volgend jaar 40 jaar – en dit moet worden gevierd met culturele evenementen en diverse ontmoetingen van burgers uit beide steden.

Vrijdag kwamen de besturen van de twee stedenbanden bijeen in Borne voor een planningsvergadering.

“We gaan met hernieuwde energie aan de slag”, zei Gertjan Roozendom, voorzitter van het jumelagecomité Borner, in zijn welkomstwoord. En inderdaad, er zullen veel interessante gebeurtenissen zijn. Al in februari vindt een klimaatconferentie plaats waar in het evenementencentrum van DEOS AG de laatste stand van zaken op het gebied van gebouwautomatisering en mogelijkheden voor energiebesparing in gebouwen worden gepresenteerd. Directeuren van bedrijven, woningbouwverenigingen en gemeenten worden uitgenodigd. De organisatoren zijn de jumelagevereniging en de stad Rheine.

Een nieuw ontwikkelde fietsroute zal Rheine en Borne met elkaar verbinden. Nico Gosselt van Borne en Engelbert Nagelschmidt hebben de route ontwikkeld. De route, die ruim 60 kilometer lang is, zal volgend jaar aan het publiek worden gepresenteerd. De jumelagevereniging en het jumelagecomité zullen de nieuwe verbinding symbolisch inwijden door vanuit hun steden op de fiets te vertrekken en elkaar in het midden te ontmoeten, waar de gebeurtenis zal worden gevierd.

Ook koren en muziekgroepen zullen bij de uitwisseling worden betrokken. De Bornenser komt in het begin van de zomer met 13 groepen naar Rheine om hier op te treden. Als tegenprestatie zijn in Borne optredens van verschillende groepen van Rheine gepland. En in het voorjaar zal een kunstenaar van de kring “Spektrum 88” uit Rheine exposeren in de synagoge Borner. De sportvereniging TV Jahn Rheine heeft haar steun toegezegd aan de geplande reorganisatie van het gemeentelijk sportbureau Borne. En op het gebied van ouderenbijeenkomsten worden mogelijkheden onderzocht om groepen uit beide steden samen te brengen. De eerste bijeenkomst vindt plaats op 8 december, wanneer 50 senioren van Borne een bezoek brengen aan Rheine en de kerstmarkt.

Andere punten van de zeer constructieve discussie in Borne waren de herleving van de basisschooluitwisseling, de uitwisseling van ervaringen van ondernemers en de uitnodiging van Borner scholen voor een straatvoetbaltoernooi volgend jaar. “We zijn blij dat het partnerschap in het jubileumjaar na de gedwongen onderbreking weer opbloeit en dat we interessante ontmoetingen mogelijk kunnen maken voor de mensen in beide steden”, concludeerde Reiner Wellmann, voorzitter van de stedenband.

Ontmoetingen, sightseeing en gedeelde ervaringen staan vanaf komende maandag op de agenda voor de 18 jongeren van Leiria, de leerlingen van verschillende scholen van Rheine en de gastouders. Om de regio beter te leren kennen zijn ook excursies gepland naar Bad Bentheim, Münster en de regio Overijssel. Er was ook een Duitse kerstbakkerij op de FBS en een gezamenlijke Hipp-Hopp-les op het TV Jahn sportforum. Een toegewijd team van de stedenband werkt achter de schermen om de activiteiten te coördineren en ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt.

www.friendsineurope.com