Nieuws

Vrouwenrechten zijn mensenrechten

Internationale dag tegen geweld tegen vrouwen

Rheine. Op vrijdag 25 november vindt de “Internationale dag tegen geweld tegen vrouwen” plaats.

Elk jaar herinnert deze dag ons eraan dat vrouwenrechten wereldwijd niet vanzelfsprekend zijn en dat vrouwen vaak worden blootgesteld aan geweld. Toch is het duidelijk: vrouwenrechten zijn mensenrechten – overal ter wereld!

Wat zo vanzelfsprekend lijkt, is helaas nog steeds een groot probleem: momenteel vechten vooral vrouwen in Iran voor hun rechten en moeten zij vrezen voor hun leven.

De ambtenaar gelijke kansen van de stad Rheine, Gaby Beckmann, wijst erop dat geweld tegen vrouwen ook in Duitsland dagelijks voorkomt. Geweld heeft vele gezichten: fysiek geweld, stalking, pesten, digitaal of seksueel geweld zijn enkele vormen van geweld tegen vrouwen. Statistisch gezien is elke derde vrouw in ons land slachtoffer van seksueel en/of fysiek geweld.

Rheine is hier helaas geen uitzondering!

Gaby Beckmann heeft in samenwerking met de politie Rheine en de medewerkers van het vrouwenadviescentrum en de vrouwenopvang van Diakonie WesT e. V. de volgende cijfers verzameld, die dit trieste feit bewijzen:

  • In 2021 bood de vrouwenopvang Rheine onderdak aan in totaal 75 vrouwen en kinderen. Ook dit jaar is aan veel vrouwen en hun kinderen al bescherming en hulp geboden.
  • In 2021 werden door de politie in Rheine 13 misdrijven tegen seksuele zelfbeschikking (d.w.z. verkrachting of aanranding) geregistreerd; in 2022 alleen al (op de peildatum 30.09.2022) werden 24 misdrijven geregistreerd.
  • Daarnaast werden in 2021 287 gevallen van huiselijk geweld tegen vrouwen geregistreerd in het zogenoemde waakgebied Rheine (dat naast de stad Rheine ook de gemeenten Neuenkirchen en Hörstel omvat); voor het jaar 2022 werden op 30.09.2022 128 meldingen geregistreerd.
  • In 2021 bood het Women’s Counselling Centre begeleiding en steun aan 510 vrouwen die het slachtoffer waren van geweld – waarvan 144 vrouwen afkomstig zijn van Rheine.

Het aantal niet-gemelde gevallen ligt veel hoger, maar uit deze cijfers blijkt al duidelijk dat ook vrouwen het slachtoffer zijn van geweld op Rheine.

De Equal Opportunities Officer van de stad Rheine wil daarom mensen oproepen om te kijken en te steunen.

In Rheine biedt de vrouwenopvang onderdak en bescherming aan vrouwen en hun kinderen die het slachtoffer zijn van huiselijk geweld – ongeacht afkomst, opleiding en religie. Het personeel van de vrouwenopvang is 24 uur per dag bereikbaar op 05971 12793.

Het plaatselijke centrum voor vrouwenadvies biedt ook een breed scala aan adviesdiensten: gespecialiseerde hulp bij huiselijk geweld (telefoon 05971 800 73 70) en gespecialiseerde hulp bij seksueel geweld (telefoon 05971 800 92 92).

De landelijke hulplijn biedt ook 24 uur per dag hulp in 18 verschillende talen onder het telefoonnummer 0800 116 016. Op dit telefoonnummer kunnen getroffen vrouwen, mensen uit de sociale omgeving van de getroffenen en professionals advies krijgen over alle vormen van geweld tegen vrouwen.