Nieuws

De sloop van de voormalige Damloup-kazerne is begonnen…

Foto (Stadt Rheine), v.r.: Dr. Peter Lüttmann, Milena Schauer, Mark Dieckmann und Andre Wissing (Polier)

Rheine. De voormalige Damloup-kazerne wordt het Europa-Viertel am Waldhügel.Na de aankoop en overname van het voormalige kazerneterrein door de stad Rheine in augustus 2022, begonnen de sloop- en afbraakwerkzaamheden prompt na ongeveer 10 weken.

De kazerne werd oorspronkelijk gebouwd in 1934, maar werd tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar gebombardeerd, vooral in 1945. Na het einde van de oorlog, in de jaren 1948 tot 1975, werden de zwaar beschadigde bovengrondse gebouwen achtereenvolgens ontmanteld en elders nieuw opgetrokken. “En juist daarin ligt de bijzondere uitdaging voor de ontmanteling van het terrein”, zegt Mark Dieckmann. Hij is de conversiemanager voor de stad Rheine en is dus verantwoordelijk voor de omvorming van het terrein, dat vroeger voor militaire doeleinden werd gebruikt, tot een civiel gebruik. “We moeten het ondergrondse bouwweefsel lichten, analyseren en verwerken omdat we het zoveel mogelijk willen hergebruiken voor de geplande nieuwe aanleg van de toegangswegen en paden”, vervolgt Dieckmann.

Naast de ondergrondse gebouwen moeten de huidige kazernegebouwen worden gesloopt, 71 bomkraters gevuld met bouwpuin, oude wegen, nutsleidingen, boorterreinen en verscheidene 10.000 kubieke meter ondergronds bouwpuin worden verwijderd. De werkzaamheden aan het pand van 100.000 vierkante meter zullen naar verwachting een goed jaar in beslag nemen. Aangezien de afbraak in drie delen zal plaatsvinden, kan de nieuwbouw voor de eerste bouwfase al volgend jaar beginnen.

Ik ben blij dat in het nieuwe Europa-Viertel bij Waldhügel een innovatieve woonwijk voor ongeveer 1.600 mensen wordt gebouwd. Dit project zal de gespannen woningmarkt helpen verlichten,” aldus burgemeester Dr. Peter Lüttmann.

Milena Schauer, hoofd van de afdeling planning en bouw, was ook verheugd: “De nieuwe woonwijk is zo gepland dat hij in een hoogwaardige stedelijke omgeving wordt gebouwd. Zo is er een park van ongeveer 18.000 vierkante meter gepland in een bijna autovrije wijk.”

Het project werd in oktober gepresenteerd op EXPO Real in München, een vastgoedbeurs en -conferentie. Uit de positieve reacties van andere steden en investeerders blijkt dat de stad Rheine met haar vindingrijke en toekomstgerichte concept op de goede weg is.