Nieuws

Herrnhut ster hangt weer

Al tien jaar lang is de Herrnhutster tijdens de advent op de klokkentoren van de parochiekerk Dionysius bevestigd. Het is van ver zichtbaar in de duisternis omdat het van binnenuit wordt verlicht. Dit jaar wordt het overigens voor het eerst verlicht met energiebesparende lampen.

De ster is genoemd naar de Moravische Kerk van de Broeders, die haar zetel heeft in Herrnhut in Oberlausitz, een plaats die op 17 juni 1722 werd gesticht door de afstammelingen van de Evangelische Moravische Broeders. Vluchtelingen van het geloof uit Bohemen en Moravië hadden er een toevluchtsoord gevonden. In 1727 stichtten zij de Vernieuwde Broederschap om een nieuwe christelijke gemeenschap te stichten.

Vijf jaar later begon het missiewerk, terwijl hun kinderen naar internaten werden gestuurd, bijvoorbeeld het Jongens- en Meisjesinstituut in de kolonie Kleinwelka of het Pädagogium in Niesky. De eerste Herrnhut sterren werden daar gemaakt. Toen de Unity Boys’ Institution daar in 1821 haar vijftigste verjaardag vierde, zweefde er een verlichte ster met 110 punten op de binnenplaats. Het hing ook niet tijdens de advent, want de jubileumviering vond plaats van 4 tot 6 januari, het feest van Driekoningen dus. Terwijl andere kerken kerststallen tentoonstelden, paste deze Ster van Bethlehem in de eenvoudige, witte zalen van de Brüdergemeinde. Later werd de ster ook in de internaten van Neuwied, Königsfeld in het Zwarte Woud en Kleinwelka gemaakt en voor de eerste advent opgehangen. De eerste sterren droegen de kleuren wit en rood – wit voor reinheid en rood voor het bloed van Jezus Christus. (Wikipedia)