Nieuws

Borne wipte 16.760 tegels

In de periode tussen 21 maart en 31 oktober zijn er in Borne 16.760 tegels gewipt. Hiervoor in de plaats zijn bloemen, planten en bomen geplant. Onder het motto ‘minder grijs, meer groen’ zet de gemeente zich samen met de inwoners in om de leefomgeving gezonder en klimaatadaptiever in te richten. Samen is er zo’n 1.500 vierkante meter vergroend; een gebied ter grootte van het Rheineplein. Borne behaalde hiermee tijdens het NK Tegelwippen de zesde plaats in het klassement van kleine gemeentes. In de poule van Twentse Wippers werd Borne vijfde. In het overall klassement is Borne als negende geëindigd van alle 136 deelnemende gemeentes met een TPI (aantal tegels per 1000 inwoners) van 718,91.

Wethouder Michael Geerdink: “Ik wil iedereen hartelijk danken die aan het tegelwippen zijn geslagen. Als kleine gemeente mogen we trots zijn op zo’n resultaat waarbij we, kijkend naar het aantal gewipte tegels per 1000 inwoners, andere grotere gemeentes achter ons hebben gelaten. Met meer groen en minder grijs zorgen we samen voor een fijne en toekomstbestendige leefomgeving in Borne”. Als dank voor het wippen van tegels, leverde gemeente Borne bij min. 2,5 m2 gewipte tegels een gratis boom. Voor het ophalen van de tegels konden inwoners gebruik maken van de gratis Tegeltaxi.

NK Tegelwippen

Gemeentes konden deelnemen aan de landelijke wedstrijd NK Tegelwippen, waarbij Borne dit jaar voor het eerst meedeed. Borne deed mee in het klassement voor kleine gemeentes met minder dan 50.000 inwoners. Daarnaast streed Borne in de poule van Twentse Wippers. Daarin werd gemeente Oldenzaal de winnaar met een TPI van 2022,65. Gemeente Almelo wipte de meeste tegels (81.831 stuks) en werd daarmee ook winnaar van het landelijke klassement voor middelgrote gemeenten.

Toekomst

Gemeente Borne blijft inwoners stimuleren om in te spelen op een fijne leefomgeving die klaar is voor het weer van de toekomst. Zo biedt de gemeente onder andere een subsidie voor het afkoppelen van regenwater. Meer informatie is te vinden op www.borne.nl/subsidie-afkoppelen-regenwater.