Nieuws

Samen voor een schone Scotthock

Caritas jongerenadviescentrum Rheine campagnes voor een schoon milieu

Rheine.cpr. In oktober hebben jongeren van het jongerencentrum “Underground” zich uitgerust met vuilniszakken en tangen en zijn ze vuilnis gaan ophalen in de Schotthock. Voorbijgangers dachten dat dit een soort straf was, maar de jongeren verzamelden heel vrijwillig. Hoe is dit gebeurd? Enige tijd geleden heeft Isabel Bachmann, medewerkster van het Caritas jongerenadviescentrum Rheine en het project “Samen in de buurt”. Strengthening Children – Securing the Future” project en jongeren van de Schotthock waren op stap in het district. De jongeren lieten haar zien welke plekken in het Schotthock zij bijzonder mooi vinden. Deze omvatten het jeugdcentrum, verschillende speelplaatsen en het Walshagenpark. Maar het was ook interessant om te zien wat de jongeren minder leuk vonden: de jongeren wezen een paar plaatsen aan waar meer afval lag.

In een ander project van het jongerenadviescentrum, “Menschen stärken Menschen” (Mensen versterken mensen), zijn jonge vrijwilligers betrokken bij onder meer milieubescherming en duurzaamheid. Twee van de vrijwilligers, Franzis en Stefan, wilden een project opzetten dat de aandacht zou vestigen op het afvalprobleem en de manier waarop wij daarmee omgaan. Zo kwamen de twee projectgroepen uiteindelijk bij elkaar. De vrijwilligers kwamen op het idee om een kleine vuilnisophaalwedstrijd te organiseren en aan het eind iets creatiefs van het afval te ontwerpen. Hannah Keuss, de uitbaatster van de “Underground”, vond het ook een goed idee en stelde haar lokalen graag ter beschikking.

Dus tien jongeren kwamen samen en verzamelden ijverig afval. “Ik had niet gedacht dat we zoveel zouden vinden,” zei een van de vrijwilligers. Naast verpakkingsmateriaal en lege blikjes, papierafval en sigarettenpeuken waren er ook een vork, een wieldop en een grote gebarsten ballon. Tijdens de inzameling ontstonden gesprekken over wat er zou gebeuren met het afval dat in de Schotthocker installaties terechtkomt. Als het plastic is, zou het eeuwen duren om te verdwijnen. Dieren kunnen het eten en ziek worden van de ingrediënten. Bovendien ziet het er ook niet mooi uit. Na 45 minuten kwamen de groepen weer samen bij de “Underground” en legden twee lange slangen met afval voor het jongerencentrum. De groep met de langere slang won deze kleine wedstrijd. De “mooiste stukken” werden dan uit het afval geplukt en gewassen om daarna op een doek te worden geplakt. Zo ontstond een kleurrijk beeld en kreeg het afval een nieuwe betekenis. De deelnemers vonden de activiteit zo leuk dat ze hem zeker willen herhalen.