Nieuws

Riga – deportaties, plaatsen delict, herinneringscultuur

Nieuwe reizende tentoonstelling van het Riga Comité te zien in het Falkenhof vanaf 6.11.

Rheine. Vanaf zondag 6 november is de huidige reizende tentoonstelling “Riga – Deportaties, plaatsen delict, herinneringscultuur” van het Duitse Riga Comité te zien in het Falkenhof in Rheine. Het verbond van steden heeft het tot zijn taak gemaakt het lot van de naar Riga gedeporteerde mensen te herdenken.

Er zijn nu 70 steden in het Riga Comité. Rheine is er één van, omdat het ook van hieruit was dat Joodse Rheinenserinnen en Rheinenser naar Riga werden gedeporteerd. In Riga werden ze in het getto en in kampen in en buiten de stad gepropt en tot dwangarbeid gedwongen. Bij massale schietpartijen werden in Riga tot 25.000 Joodse mensen vermoord, voornamelijk in het Bikernieki-bos. Al eerder, op “Riga Bloody Sunday” (30 november 1941) en in de dagen daarna, waren ongeveer 26.000 Letse Joden doodgeschoten.

De tentoonstelling van het Riga Comité informeert over de geschiedenis van de deportaties naar Riga. Het beschrijft de voormalige kampen, de plaatsen van executie en enkele van de belangrijkste daders. Daarnaast presenteert het geselecteerde herdenkingsplaatsen in de plaatsen van herkomst van de Duitse Joden.

De tentoonstelling is toegankelijk voor deelnemers aan het symposium van Riga op 3-5 november. Daarna is het open voor het publiek. De tentoonstelling blijft ten minste tot 16 november 2022 in het Falkenhof te zien.

De tentoonstelling is te bezichtigen tijdens de reguliere openingstijden van het Falkenhof, Tiefe Str. 22, 48431 Rheine. (di t/m za 14-18 uur, zo 10-18 uur en voor groepen op aanvraag) De toegang is gratis.

Foto: Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge e.V.