Nieuws

Een “Gebed voor Oekraïne” aan het eind

Byzantijns Mannenkoor van de Provincie Overijssel treedt op 13 november op in de Dionyskirche

Rheine. Het Byzantijns Mannenkoor van de Provincie Overijssel geeft op 13 november (zondag) om 17.00 uur een concert in de St. Dionysiuskerk. Het programma omvat Byzantijnse liturgische en wereldlijke koormuziek. De organisatoren zijn de jumelagevereniging Rheine en het jumelagecomité Borne. Dit is het laatste grote gemeenschappelijke evenement van het jaar en de organisatoren nodigen het publiek van harte uit om het bij te wonen.

Op het programma staan bekende werken van Tsjaikovski, Grechaninoff, Bortniansky en anderen. Een stuk dat het koor vanwege de actualiteit op korte termijn in het programma heeft opgenomen is het “Gebed voor Oekraïne” (Bozhe velykyi jedynyj). Gepubliceerd in 1885, is het een patriottische Oekraïense hymne. Het lied werd een vaste slothymne in diensten van de Oekraïense Grieks-katholieke Kerk, de Orthodoxe Kerk van Oekraïne en andere kerken. Het kreeg nationaal belang toen het werd uitgevoerd door massakoren tijdens de Oekraïense Onafhankelijkheidsoorlog 1917 – 1920. En onmiddellijk na de inval van Rusland in Oekraïne werd het werk eind februari 2022 spontaan uitgevoerd door verschillende koren wereldwijd. Het gebed voor Oekraïne zal aan het eind van het programma worden gezongen.

De 38 leden van het koor, dat al verschillende keren heeft opgetreden in Rheine, komen uit verschillende regio’s van Twente. Er vinden regelmatig voorstellingen plaats in alle regio’s van de provincie. Het koor is regelmatig betrokken bij sociale projecten. Er zijn veel optredens geweest in ziekenhuizen en bejaardentehuizen.

De basisvoorwaarden voor actieve deelname aan dit koor, dat begin 2000 werd opgericht, zijn muzikaal gevoel en affiniteit met deze oosterse vorm van koorzang. De muzikale leiding is in handen van Marian Stouwdam. De uitgebreide muziekbibliotheek wordt regelmatig aangevuld met originele werken uit de orthodoxe kloosters en kerken van de Oekraïne.

Ton Somhorst en Fritz Roeloffzen treden op als solisten. Het programma wordt gemodereerd door Inge de Vries.

Er is geen toegangsprijs. De organisatoren vragen echter een donatie aan het eind. De opbrengst wordt gebruikt om de kosten van dit speciale concert te dekken.

Drie jaar geleden trad het koor al op in de Dionysiuskerk. Hier is een inleiding tot deze fantastische koormuziek: