Nieuws

Vereniging blijft vertrouwen op bewezen partnerschappen

Auch zusammen mit anderen Partnern konnten schon viele Hilfstransporte in die Krankenhäuser in der Ukraine durchgeführt werden.

Rheine. De Town Twinning Association is van mening dat zij met haar hulp aan Oekraïne op de goede weg is en dat de huidige aanwijzingen van de hoogste autoriteiten haar in haar werkzaamheden hebben aangemoedigd.

Tijdens zijn bezoek aan Kiev op dinsdag riepen bondspresident Frank-Walter Steinmeier en de Oekraïense president Volodymyr Selenskyj op om snel jumelages op te zetten om de Oekraïense gemeenten door de winter te helpen.

“We zijn blij dat we al een flinke stap verder zijn”, zegt Reiner Wellmann, voorzitter van de stedenband. Er is geen direct partnerschap tussen Rheine en een stad in het door Rusland binnengevallen land. “Onze vereniging heeft echter al intensieve hulp kunnen bieden via ons netwerk van zustersteden Rheine, Trakai, Bernburg, Leiria en Borne. Via haar partnerschap met de Oekraïense steden Ivano-Frankivsk en Luczk heeft de Litouwse zusterstad Trakai haar directe lijnen gebruikt om ter plaatse hulp en steun te verlenen onder het motto “vrienden helpen vrienden”. Onlangs heeft de partnerschapsvereniging 15 000 euro beschikbaar gesteld voor medicijnen in de ziekenhuizen in Ivano-Frankivsk en Luczk. Inmiddels is op deze manier in totaal 41.000 euro voor medicijnen en apparatuur ter beschikking gesteld aan de mensen in Oekraïne.

Het bestuur van de stedenband heeft ook vaak besproken of het thans zinvol is te streven naar een rechtstreeks, d.w.z. zoals voorgesteld door de beide voorzitters, bilateraal partnerschap tussen Rheine en een Oekraïense stad. De leden van de vereniging weten echter door tientallen jaren van jumelagewerk hoe tijdrovend het is om een jumelage tot stand te brengen die niet alleen op papier bestaat, maar die gevuld is met leven.

Volgens de twee voorzitters dragen jumelages van steden bij tot “de opbouw en versterking van ons gemeenschappelijk Europa”. “Dit is precies onze weg tot nu toe en moet worden voortgezet,” zei de mediafunctionaris van de jumelagevereniging Rheiner Town, Gerd Cosse. Daarom vertrouwen Rheine en de zustersteden op de bewezen samenhang van de zustersteden.

Om de mensen in Oekraïne te kunnen blijven steunen, ziet de stedenbandvereniging uit naar verdere steun. Geldelijke giften kunnen worden overgemaakt op rekening IBAN DE 65 4035 0005 0000 0642 53 onder vermelding van “Hilfe für die Ukraine” bij de Stadtsparkasse Rheine. Op verzoek wordt een ontvangstbewijs voor de donatie afgegeven.