Nieuws

Meer dan 21.000 Bornse bouwdossiers online

Alle bouwdossiers van 1905 tot en met 2010 uit het archief van de gemeente Borne zijn digitaal beschikbaar. Waar nu slechts een aantal klikken nodig is om inzicht te krijgen in de oude bouwvergunningen, was voorheen een soms tijdrovende zoektocht in het papieren gemeentearchief nodig. Voor de in totaal ruim éénentwintigduizend vergunningen die digitaal beschikbaar zijn, is dat nu verleden tijd.

De volledige bouwdossiers van 1951 tot en met 2010 zijn online op te vragen via archieven.nl of via de site van de gemeente Borne. De gemeente verstuurt binnen enkele seconden de dossiers via email naar de aanvrager die vervolgens de pdf-bestanden kan inzien, afdrukken en/of opslaan. De bouwdossiers van 1905 tot en met 1950 zijn direct online zichtbaar en te downloaden.

De omgevingsvergunningen, afgegeven in de periode 2010 tot heden, zijn nog niet online beschikbaar. Deze documenten zijn raadpleegbaar door een verzoek te mailen naar .

In 1905 is de Woningwet ingevoerd en werd een bouwvergunning verplicht bij het bouwen van een bouwwerk. Architecten, makelaars, bouwkundigen en particulieren hebben regelmatig een bouwvergunning nodig die in het verleden is afgegeven. Deze vergunningen worden gebruikt om bijvoorbeeld na te gaan hoe een pand is gebouwd, wat de exacte afmetingen zijn geweest of om na te gaan hoe de originele constructie eruit ziet.

‘Het is een mooie en gratis service die we onze inwoners en ondernemers graag aanbieden’, vertelt wethouder David Vermorken. ‘De bouwvergunningen, en daarmee ook het gemeentearchief, zijn hiermee een stuk toegankelijker geworden voor een breed publiek.’ Uiteraard wil de gemeente voor iedereen de betreffende documenten beschikbaar houden. Voor wie digitaal minder mogelijkheden heeft, blijft het dan ook mogelijk om in het gemeentearchief bouwvergunningen te bekijken.