Nieuws

“Een zelf geïnitieerd toneelstuk – zonder woorden.”

In het intercultureel ontmoetingscentrum, Centro S. Antonio

Rheine. cpr. Om een toneelstuk “alleen” beeldend te presenteren? Jongeren van de Nelson Mandela School hebben laten zien dat ze kunnen werken in een project van de gespecialiseerde dienst voor migratie en integratie van Caritas Rheine. Samen met twee ervaren theaterdocenten Sophia Grüdelbach en haar collega Sina Plem hebben de jongeren in vier dagen een toneelstuk geïnitieerd, dat zij met hun zelf ontworpen maskers een bijzonder karakter gaven. Het project vond plaats in de tweede week van de herfstvakantie in het interculturele ontmoetingscentrum van Caritas Rheine, Centro S. Antonio aan de Ludwigstraße 9.

Samen met de jongeren ontwierpen de theaterdocenten creatieve en gevarieerde dagen om de jongeren nieuwe perspectieven en ervaringsmogelijkheden te bieden. Ze leerden bijvoorbeeld hun gevoelens uit te beelden in een stilstaand beeld, onderling vertrouwen op te bouwen in een “blinde” wandeling of hun artistieke vaardigheden te presenteren in het ontwerp van maskers. De doelstellingen waren onder meer het versterken van het zelf, het bevorderen van zintuiglijke waarneming en saamhorigheid, en het aanleren van ontspannings- en concentratieoefeningen. “Komt er nog een project in de volgende vakantie?” vroeg een enthousiaste projectdeelnemer stralend bij het afscheid.

“Aan het einde van deze week konden de jongeren een geweldig toneelstuk zonder woorden presenteren aan hun ouders en broers en zussen. Iedereen was vol trots en vreugde. Deze week toonde aan dat theater spelen een andere manier is om samen te leren en met elkaar te zijn”, vat Kevin Löcke van de gespecialiseerde dienst voor migratie en integratie bij Caritas Rheine de week samen. Het project werd gefinancierd door het actieprogramma “Catching up with Corona” van het federale ministerie van Gezin, Ouderen, Vrouwen en Jeugd.