Nieuws

MANNELIJKE TIJGER GESTORVEN IN DE NATUURLIJKE DIERENTUIN

Afscheid van een dierenpersoonlijkheid in de NaturZoo Rheine: Op zondag 16 oktober 2022 is de Sumatraanse tijger man “Kabus” overleden.

De tijger viel al meer dan een week op door wisselende eetlust, onwil om te bewegen en lange periodes van rust en slaap, maar vertoonde geen specifieke tekenen van ziekte. Om een diagnose te kunnen stellen is Kabus zondag onder narcose gebracht en onderzocht door onze contractdierenarts. Door veranderingen in de milt en het bloedbeeld werd een lymfoom vastgesteld. Bovendien waren de nierwaarden verhoogd. Tijdens het onderzoek trad nierfalen op, met de dood tot gevolg. Het dier is voor pathologisch onderzoek overgedragen aan het Veterinair Onderzoeksbureau Münster.

Kabus werd in 2008 geboren in Chessington Zoo, Engeland. Van daaruit verhuisde hij een jaar later naar Belfast Zoo, vanwaar hij in augustus 2018 naar Rheine kwam. Hier moest hij, op verzoek van het Europees fokprogramma (EEP) voor tijgers, fokken met de kat “Naga” – wat hij heel snel deed nadat hij samen was gelaten: op 8 januari

2019 werden de drieling “Zuma”, “Tipah” en “Leopold” geboren en opgevoed, een tijdlang in de directe aanwezigheid van hun vader, totdat deze te gestrest raakte door de wilde balts van zijn halfsterke welpen en er de voorkeur aan gaf zijn kroost van een veilige afstand te zien opgroeien.

Kabus stond bekend als een tijger die gemakkelijk te hanteren was en altijd het eten volgde: Voor een brok vlees liet hij zich door alle afdelingen van de tijgerfaciliteiten leiden.

De dood van Kabus werd gemeld aan het tijgerfokprogramma. De soortcoördinator zal nu een plan ontwikkelen over hoe de tijgers in de dierentuin kunnen worden gehouden. Voorlopig zal de kat Naga het verblijf alleen bewonen.

#naturezoo #naturezooRheine #zooRheine #tiger #sumatrantiger #farewell #mourning #Rheine #münsterland #zoo #dierentuin #dierenpark