Nieuws

Graffiti project in het intercultureel ontmoetingscentrum Centro S. Antonio

Foto: (links) Max Ziegner, Graffiti-Künstler von „Bunt mit uns“, (Mitte) Teilnehmende des Projektes, (rechts) Jennifer Hunting, Fachdienst Migration und Integration des Caritasverbandes Rheine.

Ontwerp door deelnemers van de interculturele meidengroep in samenwerking met de Euregiogemeenteschool. Rheine

Rheine. cpr. Tijdens de herfstvakantie heeft de gespecialiseerde dienst voor migratie en integratie van Caritas Rheine in samenwerking met de graffitikunstenaar Max Ziegner van het bedrijf “Bunt mit uns” (Kleurrijk met ons) een driedaagse graffiti-workshop aangeboden aan de deelneemsters van de interculturele meidengroep die in het Centro S. Antonio werd georganiseerd.

Vier meisjes tussen 11 en 13 jaar konden gedurende drie dagen hun artistieke vaardigheden de vrije loop laten en kennismaken met verschillende ontwerptechnieken met behulp van graffiti. Eerst mochten de deelnemers leren omgaan met spuitbussen en kleuren op houten planken. In het begin was het gewoon een kwestie van gevoel ontwikkelen voor de spuitbussen. Hoe teken ik fijne, rechte lijnen? Hoe maak ik kleurovergangen? Hoe werk ik met sjablonen en hoe plak ik oppervlakken correct af? Terwijl de deelnemers bruisten van de creativiteit, ontstonden tijdens de lunch de eerste ideeën voor wat er in de toekomst op de muren van het paviljoen zou moeten komen. Op de tweede dag bracht graffitikunstenaar Max Ziegner enkele ontwerpen mee die hij had ontwikkeld op basis van de ideeën van de meisjes. Samen mochten ze een motief kiezen en nog meer ideeën inbrengen. Het was belangrijk dat het motief verband hield met het intercultureel ontmoetingscentrum. Dus niet alleen verschillende vlaggen, de aarde en een regenboog sieren de muur. “De foto moet de verschillende culturen en de diversiteit van de mensen die samenkomen in het Centro S. Antonio weerspiegelen,” zegt Jennifer Hunting van de Dienst Migratie en Integratie. Daarna konden de deelnemers hun eigen doek maken met een individueel motief.

“Het was interessant om te zien hoe de meisjes steeds meer uit hun schulp kwamen, met hoeveel motivatie en inzet ze elke dag urenlang aan de muur werkten en hoe trots ze zijn op hun foto”, vatten Max Ziegner van “Bunt mit uns” en Jennifer Hunting van de gespecialiseerde dienst voor migratie en integratie samen. Het project werd gefinancierd door het vicariaat-generaal van het bisdom Münster.

Foto: (links) Max Ziegner, graffitikunstenaar van “Bunt mit uns”, (midden) deelnemers aan het project, (rechts) Jennifer Hunting, Dienst Migratie en Integratie van de Caritasvereniging Rheine.