Nieuws

“Onder hoge druk” in de zusterstad

Auf dem Foto bei der Ausstellungseröffnung der Galerie der Bank von Portugal von links: 'Anabela Graca (Kulturdezernentin von Leiria), Gerrit Musekamp (Kloster Bentlage), stellvertretender Bürgermeister Fabian Lenz, Künstlerin Christina Sauer, Leirias Bürgermeister Goncalo Lopes und Reiner Wellmann (Vorsitzender Städtepartnerschaftsverein Rheine)

Christina Sauer zet de traditie van tentoonstellingen voort in Leiria

Leiria. De uitwisseling van kunstprojecten heeft de stedenband van de stad Rheine met Leiria van meet af aan gekenmerkt. Veel bezienswaardige tentoonstellingen zijn georganiseerd op basis van wederkerigheid. De tentoonstelling van Christina Sauer, die nu is geopend in het prestigieuze atelier van de voormalige Bank van Portugal, past naadloos in deze traditie. “Under High Pressure” is de titel van de tentoonstelling, die een kleine dwarsdoorsnede laat zien van het werk van de ontwerpster uit Ibbenbüren, die al vele jaren sterk geworteld is in Bentlage, waar zij vele workshops in de drukkerij leidde. Daar maakte de afgestudeerde ontwerpster ook kennis met haar liefde voor boekdrukkunst.

De directeur van Kloster Bentlage GmbH, Gerrit Musekamp, omschreef de tentoonstellingslocatie Banco Galerie de Portugal als een “juweel op Leiria”. Het verband tussen de betekenisvolle architectuur van het gebouw en het gebruik ervan als plaats voor hedendaagse kunst is zeer geslaagd. De culturele uitwisseling tussen Rheine en Leiria, die al meer dan 20 jaar bestaat, wordt met deze tentoonstelling voortgezet.

De kunstenaar had al contact met de Rheiner stadspartners in 2005, toen zij deelnam aan een internationale workshop in Bentlage met kunstenaars van Trakai, Leiria, Rheine en Borne. “Voor de tentoonstelling ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de stedenband tussen Leiria en Rheine hebben we nu werken gekozen die een selectie vormen van het begin tot het heden – een dwarsdoorsnede van hun artistieke werk, zogezegd. Veel tentoonstellingsstukken met een directe verwijzing naar de stad Bentlage zijn daar zelfs gemaakt – zoals twee boekobjecten. Het werk van Christina Sauer is een goed voorbeeld van de bevordering van kunst en cultuur door de gemeente Rheine, die al meer dan 20 jaar plaatsvindt, met name in het Bentlage klooster,” zei Gerrit Musekamp bij de opening van de tentoonstelling afgelopen weekend.

Christina Sauer toont momenteel 36 werken op Leiria. “Je hebt niet zoveel mogelijkheden om je in het buitenland te presenteren”, zegt de 46-jarige kunstenares. Tot de gasten bij de opening van de tentoonstelling behoorden Leirias burgemeester Goncalo Lopes en het hoofd van het departement cultuur Anabella Graca. En Gerrit Musekamp maakte van de gelegenheid gebruik om voor het jaar 2024 een kunstenaar van Leiria uit te nodigen op Rheine.