Nieuws

Burgemeester en EWG-directeur bezoeken kalkfabriek Lhoist Rheine

Werksleiter Tepe (r.) erläutert Bürgermeister Lüttmann (l.) und EWG-Geschäftsführer Niehaus die Funktionsweise einer Steinmahlanlage.

Rheine. Burgemeester Peter Lüttmann en EWG-directeur Ingo Niehaus bezochten woensdag de kalksteenfabriek Lhoist Rheine en kregen van fabrieksdirecteur Andreas Tepe inzicht in de industriële winning en verwerking van kalksteen. Al bijna 100 jaar wordt in het zuiden van Rheine kalksteen gewonnen en verwerkt tot hoogwaardige producten voor diverse markten. Tegenwoordig is de kalksteenfabriek met zijn twee aangrenzende groeven eigendom van Rheinkalk GmbH, de Duitse dochteronderneming van ‘s werelds grootste kalkproducent Lhoist. De laatste grote ovens waarin hier vroeger kalksteen werd verbrand, zijn nu gesloten en ontmanteld. Tegenwoordig richt de fabriek in het landelijke Münsterland zich vooral op producten en klanten op het gebied van drinkwaterbehandeling, landbouw en energievoorziening.

Wat veel mensen niet weten: Kalkproducten zijn vaak onmisbaar en worden in veel industriële waardeketens gebruikt. Bijvoorbeeld in waterleidingbedrijven, in diervoeding of voor de ontzwaveling van rookgassen, zoals in kolencentrales: “Onze natuurlijke producten staan meestal aan het begin van de waardeketen en worden vaak gebruikt wanneer iets moet worden gereinigd, bewerkt of verbeterd”, legde fabrieksmanager Tepe uit tijdens de rondleiding door de fabriek. Maar kalk is ook onmisbaar in het dagelijks leven, van tandpasta tot staal voor auto’s of wegenbouw – het natuurproduct kalksteen wordt overal gebruikt.

Tijdens zijn eerste bezoek aan de kalkfabriek was burgemeester Lüttmann onder de indruk van de technische uitrusting en de processen: “Deze locatie met een rijke geschiedenis draagt al bijna 100 jaar bij aan een betrouwbare levering van kalkproducten voor vele bedrijven in de regio Rheine. Ik heb vandaag veel meer geleerd over hoe uitgebreid de toepassingen van kalk zijn, absoluut fascinerend!”

Plantmanager Tepe vertelde Lüttmann en Niehaus ook over de activiteiten van het bedrijf voor de bescherming van soorten en het milieu: “Ons werk betekent ongetwijfeld altijd een ingreep in het landschap, maar we houden die zo klein mogelijk. Later zullen deze gebieden biotopen worden en nu al is een groot deel van onze voormalige groeve gesloten en wordt in samenwerking met de Waldhügelverein verder ontwikkeld voor flora en fauna.” Het feit dat tijdens de opmerkingen van Tepe over de inzet van het bedrijf plotseling drie herten uit de struiken sprongen en vrolijk door de groeve renden, leek “alsof het besteld was”, glimlachte burgemeester Lüttmann.

Ingo Niehaus, directeur van EWG, was bijzonder geïnteresseerd in de energieproblematiek van de locatie: “Het feit dat een dergelijk energie-intensief bedrijf met 100 procent hernieuwbare elektriciteit werkt, is indrukwekkend. Ook het gebruik van warmtekrachtcentrales voor de levering van elektriciteit en warmte onderstreept de vooruitstrevende aanpak van de Lhoist-kalkcentrale Rheine”, aldus Niehaus.

Deze toekomstgerichte aanpak komt ook tot uiting in de eerste klimaatneutrale producten van de kalkindustrie, die Lhoist onder het merk LEVEL|BLUE op de markt brengt. Binnen afzienbare tijd zullen deze producten voor de behandeling van drink- en proceswater ook voor het eerst klimaatneutraal worden aangeboden op de site Rheine.